Westbank en Golan voor VS niet langer 'bezet gebied'

Thursday, March 14, 2019 |  David Lazarus
Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in zijn jaarlijkse mensenrechtenrapport over 2018, dat deze week werd gepubliceerd, de Golanhoogten een 'door Israël bestuurd territorium' genoemd.

Afbeelding: Bord aan de grens tussen Syrië en de Golanhoogten (Foto: Flash90)

Alle voorgaande regeringen hadden geweigerd de Israëlische soevereiniteit op de Golan te erkennen en hebben het gebied altijd consequent 'bezet gebied' genoemd.
Bovendien worden in het bericht met betrekking op de Westbank en de Gazastrook begrippen als 'bezet' of 'onder bezetting' niet meer gebruikt, in tegenstelling tot alle Amerikaanse instanties die deze term met betrekking tot Judea en Samaria en alle door Israël in de Zesdaagse Oorlog veroverde gebieden tot nu toe hadden gebruikt.

In 1981 heeft Israël de Golanhoogten officieel geannexeerd, hoewel de internationale gemeenschap de Israëlische soevereiniteit in de regio nog niet heeft erkend. Een groot gedeelte van de Golan wordt door Druzen-gemeenschappen bewoond, die zich als voorbeeldige burgers van de Joodse natie hebben bewezen en in hun militaire dienst in het Israëlische leger hun aangenomen vaderland verdedigen.

Aanhoudende confrontaties tussen de Syrische strijdkrachten van Assad, Hezbollah en de door Iran gesteunde milities tegen de rebellen op de [Syrische] Golan, vlakbij de grens met Israël, hebben waarnemers duidelijk gemaakt dat Israël de Golanhoogten niet meer kan verlaten.

Pas deze week bezocht de vooraanstaande republikeinse senator Lindsey Graham samen met premier Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman de Golanhoogten, om te discussiëren over plannen voor Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Israël op de Golanhoogten als strategische belangrijk gedeelte van de Joodse Staat.
'In samenwerking met senator Ted Cruz zal ik mijn best doen om de Golan nu en voor altijd als deel van de Staat Israël te erkennen,' zei Graham tijdens zijn bezoek. 'Israël heeft dit gebied in de overlevingsstrijd bezet. Dit territorium werd militair bezet, omdat het als startpunt diende voor de aanval op de Staat Israël. Dit gebied heeft een rijke Joodse historie,' verklaarde Graham.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.