Artikel in Poolse krant: 'Hoe herkent je een Jood'

Thursday, March 14, 2019 |  David Lazarus
Veel Polen hebben het antisemitische gedrag van een deel van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog nog niet verwerkt. Een extreem-rechtse nationalistische Poolse krant plaatste een artikel op de voorpagina met instructies voor lezers over 'hoe herken je een Jood'.

Het Poolstalige weekblad Tylko Polska, of 'Alleen Polen' vermeldt op de voorpagina 'namen, antropologische kenmerken, uitdrukkingen, verschijningsvormen, karaktertrekken, werkwijzen' en 'desinformatie-activiteiten'. Het artikel in de fanatiek-antisemitische publicatie vertelt de lezers: 'Hoe versla je hen? Dit kan niet doorgaan!'

'Alleen Polen' wordt gepubliceerd door Leszek Bubl, een nationalistische politieke kandidaat, een antisemitische holocaust-ontkenner die samenzweringstheorieën promoot die de Joden de schuld geven van het ruïneren van Polen. Bubel beschrijft zichzelf in interviews als 'de belangrijkste antisemiet van de Republiek Polen'. Zijn ranzige krant, bedoeld om de Joden in Polen te bespotten en te besmeuren, werd samen met andere kranten en tijdschriften verspreid in de Sejm, het Poolse parlement.

Michał Kamiński, een conservatief parlementslid, protesteerde tegen het artikel en de aanwezigheid ervan in het parlement, berichtte Polsat nieuws. Het Sejm Information Center antwoordde dat 'de kanselarij van de Sejm zal vragen om de publicatie uit de persmap te verwijderen'.

De Poolse regeringen hebben moeite om hun aandeel in de vernietiging van het Poolse Jodendom te erkennen. Voor de tweede wereldoorlog woonde een van 's werelds grootste Joodse gemeenschappen in Polen. Die werd door de nazi's weggevaagd. Veel Polen accepteren geen duidelijk onderzoek, waaruit blijkt dat duizenden van hun volk ook deelnamen aan de Holocaust tegen de Joden, onder andere in het vernietigingskamp Auschwitz, dat zich in Polen bevindt.

Critici beschuldigen de nationalistische regering in Polen ervan dat zij de tijden, waarin de Poolse regering samenwerkte met de nazi's, heeft vergoelijkt. Israël klaagde vorig jaar bij Warschau, toen de Poolse parlementariërs een wet introduceerden, die het gebruik van uitdrukkingen zoals 'Poolse vernietigingskampen' zoals Auschwitz strafbaar stelde met maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Vorige maand annuleerde Polen de deelname aan een internationale top in Jeruzalem, nadat Yisrael Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, het Poolse volk had beschuldigd van het koesteren van 'aangeboren' antisemitisme. Katz zei voor de Israëlische legerradio, dat hij goede betrekkingen met Polen wilde onderhouden, maar zei verder dat 'de historische waarheid niet kan worden veranderd. Veel Polen werkten samen met de nazi's en namen deel aan de vernietiging van de Joden tijdens de Holocaust. (...) Antisemitisme was voor, tijdens en na de Holocaust ingebakken bij de Polen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.