Waterproject 'Koning Willem Alexander' geopend

Thursday, March 14, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Woensdag is het waterproject van Mitzpeh Ramon, dat de naam Koning Willem-Alexander Waterproject kreeg, in gebruik genomen door het Keren Kayemet L'Israel-Joods Nationaal Fonds (KKL-JNF). Hiermee wordt een groot gebied geschikt gemaakt voor de landbouw.

Functionarissen bij de officiële ingebruikstelling van het waterproject. (Foto: Jerusalem Post)

De Nederlands ambassadeur in Israël Gilles Beschoor Plug, de voorzitter van het JNF Holland professor Moshe Kon, de voorzitter van de gemeenteraad van Mitzpeh Ramon Dror Dvash en andere Nederlandse en Israëlische functionarissen waren aanwezig bij de ingebruikstelling.

Op initiatief van het Nederlandse JNF is hier, midden in de warme en droge Negev woestijn, een water­reservoir aangelegd om de beperkte hoeveelheid water uit de omgeving zo goed mogelijk te gebruiken, zodat geen kostbaar drinkwater hoeft te worden gebruikt om gewassen te bevloeien. Het gaat hier om hergebruik van gezuiverd rioolwater voor irrigatie.

Hiermee komt de droom van de inwoners van Mitzpeh Ramon uit: een groen, vruchtbaar gebied, midden in de woestijn! Het waterreservoir bleek een schot in de roos. Sindsdien zijn er kilometers plantages van druiven- en olijfboom plantages aangelegd en varen de bewoners van Mitzpeh Ramon er wel bij.

Het project bestaan naast het waterreservoir uit het klaarmaken van 34 hectare land voor olijfboomgaarden, wijngaarden en groenvoorziening voor recreatie. Tekort aan water is een van de problemen waarmee Israël kampt. Waterbronnen gaan in kwaliteit achteruit vanwege intensief gebruik en dreigen te verzilten, zodat hergebruik van rioolwater nodig is om tekorten te bestrijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.