Wat zit er achter de crisis op de Tempelberg?

Wednesday, March 13, 2019 |  Yochanan Visser
Op dinsdag besloot de Israëlische politie eindelijk om de Tempelberg in Jeruzalem te sluiten. Dit gebeurde nadat een moslimterrorist een brandbom gooide op een post van de grenspolitie in de buurt van de Al-Aqsa moskee.

Een politieagent raakte ernstig gewond door de brandbom, terwijl moslimgelovigen in een gewelddadige confrontatie verwikkeld raakten nadat de politie de dader van de aanslag probeerde te arresteren.

De spanningen over de volledige moslimcontrole van de Tempelberg verergerden vorige week, toen een Israëlische rechtbank in Jeruzalem de sluiting van de berg beval en de Waqf opriep voor uitleg over zijn oorlogszuchtige beleid. Vanzelfsprekend weigerde de Waqf om de rechtsorde na te leven en zei dat Israël geen rechtsmacht heeft over Haram al-Sahrif, de Arabische naam voor de berg.
Zoals gerapporteerd door Israel Today op 26 februari, liepen de spanningen over volledige moslimcontrole op de Tempelberg vorige maand op, nadat ‘duizenden Arabische moslims die ‘Allah Hu Akbar’ riepen de status quo op de Tempelberg opnieuw [hebben] gebroken. Zij gingen namelijk een gebied binnen dat bekend staat als de Gouden Poort of Bab al-Rahma (Poort van Barmhartigheid) in het Arabisch.’

De Poort was gesloten voor het publiek sinds 2003, toen Hamas en de extremistische noordelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël probeerden een kamp op te zetten op het terrein.
De Waqf, de moslimbeheerder van de islamitische heilige plaatsen op de berg, moedigde de inbraak openlijk aan en beweerde dat ‘kolonisten’ (Israëlische Joden) herhaaldelijk hadden geprobeerd de Al-Aqsa moskee te ‘vervuilen’.

Een andere valse bewering van de Palestijnse Autoriteit was dat Israël van plan was om een Joods gebedshuis te bouwen op de Tempelberg, de heiligste plaats in het Jodendom, waar de twee tempels – gebouwd door de Joodse koningen in het oude Israël – waren gevestigd.
Jordanië breidde onlangs de Waqf-raad uit, die de moslim-heiligdommen op Haram al-Sharif beheert. Het land voegde vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap, PLO en een van Turkije aan het lichaam toe.

Recep Tayyip Erdogan, de islamitische Turkse dictator, heeft hard gewerkt om zijn invloed onder de Arabieren van Jeruzalem uit te breiden. Hij ziet zichzelf als de beschermheer van Palestijnse terreurgroepen zoals Hamas. Erdogan mengt zich regelmatig in de interne Israëlische politiek en het conflict met de Palestijnse Arabieren en beschuldigde Israël dinsdag van ‘schaamteloos racisme’ vanwege de zogenaamde natiestaatwet.
‘Netanyahu zegt dat Israël 'een natiestaat is, niet van al zijn burgers maar alleen van het Joodse volk,’ schreef Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin op zijn Twitter-account. ‘Ik veroordeel dit schaamteloze racisme en discriminatie krachtig. In Israël wonen 1,6 miljoen Arabieren/Moslims. Zullen de westerse regeringen reageren of weer onder druk stil blijven?’ voegde hij eraan toe.

De spanningen over de Tempelberg hebben geleid tot een opleving van de terreuraanslagen tegen Israëli’s die in Judea en Samaria wonen, door de media over het algemeen aangeduid als de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische veiligheidsdienst (of Shabak in het Hebreeuws) kondigde aan dat er in februari 162 terroristische aanslagen werden gepleegd. Daaronder waren aanvallen met geïmproviseerde explosieven en pijpbom-aanslagen. Op dinsdag, uren na de sluiting van de Tempelberg, werd een Israëlische man bijna gelyncht in de Jordaanvallei, terwijl in Hebron IDF-militairen een grote mesaanval verijdelden toen ze een Palestijnse Arabier, die in het bezit was van een groot mes, opmerkten en doodden. De Arabier probeerde een gebouw binnen te gaan waar Joodse families wonen.
Begin 2019 werden bovendien schietaanvallen en auto-ramaanvallen door Palestijnse Arabische terroristen heringevoerd.

De toename van de terreur wordt nu ‘De Stille Intifada’ genoemd door een onlinegroep genaamd ‘Boomerang Fighting for Israël’ (BFI). De bestuurders van de groep zeggen dat er sinds het begin van 2019 360 terreuraanslagen zijn geweest tegen Israëliërs en roepen op tot een eensgezinde krachtige reactie tegen terroristen en hun achterban.

Hamas en de PA zijn verantwoordelijk voor de nieuwe golf van terreur, omdat ze het Palestijnse publiek tegen Israël aanzetten met leugens over wat Israël doet in Jeruzalem en op de Tempelberg. Met name Hamas heeft belang bij het aanwakkeren van geweld tegen Israëliërs in de stad en in Judea en Samaria. De terreurorganisatie wil namelijk de zogenaamde ‘Grote Mars van Terugkeer’, de aanhoudende gewelddadige ‘demonstraties’ langs de Israël-Gaza-grens, verbreden.

Hamas zat achter de recente dodelijke auto-aanval en schietaanvallen in Judea en Samaria. Ook weigert de terreurorganisatie toe te geven aan de Egyptische eis om een einde te maken aan de golf van aanvallen op Israël uit Gaza. De soennitisch-islamitische terreurgroep weet dat het een nieuw offensief van de IDF riskeert om een einde te maken aan de eindeloze cyclus van geweld, maar staat op voortzetting van de georkestreerde chaos langs de grens met Israël.

Het Jordaanse regime van zijn kant heeft ook belang bij de escalerende crisis over de volledige islamitische controle over de Tempelberg. Koning Abdullah staat onder enorme druk om een afleiding te vinden voor de toenemende onrust onder de bevolking in Jordanië, die volgens sommige waarnemers nu het regime van de koning bedreigt. De onrust in Jordanië houdt verband met de erbarmelijke economische situatie in het land en de corruptie binnen het regime van Abdullah.

Abdullah's vermeende verslaving aan gokken en zijn uitbundige levensstijl hebben zelfs de Jordaanse stammen, die historisch gezien de ruggengraat van het regime vormen, boos gemaakt. De koning gebruikt nu blijkbaar de gecreëerde crisis over de Tempelberg om de gunst van zijn kiezers te zoeken, aangezien hij weet dat er bijna landelijke consensus bestaat over anti-Israëlische maatregelen.
Dezelfde mensen die tijdens wekelijkse demonstraties een constitutionele monarchie eisten, eisten een einde aan de 'normalisering' met Israël. ‘Normalisatie is verraad’ was de titel van een van deze demonstraties op 31 januari.

Dan is er nog de PA die worstelt om haar greep op Arabisch Jeruzalem te vergroten en die ook een anti-normalisatiebeleid voert ten opzichte van Israël. De PA werkt steeds meer samen met Jordanië om zijn anti-Israëlische agenda te bevorderen en probeert steun te krijgen van Arabische landen voor de totale afwijzing van de zogenaamde 'deal van de eeuw' van de Amerikaanse president Trump, het nog niet gepubliceerde nieuwe Amerikaanse vredesinitiatief voor het Israëlisch-Arabische conflict.

Het creëren van nieuwe feiten ter plaatse in Jeruzalem en totale controle over de Tempelberg zal elke oplossing voor het conflict over Jeruzalem bemoeilijken, zo weet de regering in Ramallah.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.