Eilat staakt tegen sluiting snelle verbinding met Tel Aviv

Tuesday, March 12, 2019 |  Redactie Israel Today
De stad Eilat protesteert vandaag met een staking van vier uur tegen de voorgenomen sluiting van de luchthaven Sde Dov in Tel Aviv. Dinsdagochtend om 10 uur plaatselijke tijd werden alle in- en uitritten afgesloten, en ook de grensovergangen naar Egypte en Jordanië.

Bijna alle winkelcentra, en ook de overheidsinstanties, werden gesloten. Ook de scholen staakten om 11 uur voortijdig de lessen. Een maand geleden had de burgemeester van de stad, Yitzhak Halevi, tot de staking opgeroepen.

De stad vreest dat ze geïsoleerd raakt door de geplande sluiting van de luchthaven in Tel Aviv. Voor de burgers van Eilat was de rechtstreekse luchtverbinding naar Tel Aviv van grote betekenis. Vanwege de grote afstand tot het midden van het land, werd er zeer veel gebruik gemaakt van de luchtverbinding. Inwoners van Eilat vliegen daarbij tegen een verlaagd tarief.

Met de geplande sluiting van de luchthaven Sde Dov en de sluiting van de luchthaven in de stad Eilat zal het veel langer duren om van Eilat naar Tel Aviv te komen. Eerst moet men naar de nieuwe luchthaven Ramon rijden, en vandaar vliegen naar de luchthaven Ben Goerion, die niet in Tel Aviv maar in Lod ligt. Van daaruit moet men dan nog met de trein verder naar Tel Aviv rijden. Daarmee willen de mensen in Eilat geen genoegen nemen, en daarom proberen ze nu, door hun protest, de sluiting van de luchthaven in Tel Aviv toch nog te verhinderen.

De Israëlische regering had al in 2015 besloten de luchthaven Sde Dov te sluiten. De werkelijke sluiting werd echter nog tot juli 2019 verschoven kunnen worden. De luchthaven ligt in een voor de onroerend­goed­markt zeer aantrekkelijk gebied in een dichtbevolkte omgeving.

Ook de luchthaven in Uvda zal aanstaande maandag voor civiel verkeer sluiten. Deze vluchten zullen voortaan vanaf Ramon starten, wat voor de mensen uit Eilat weer een goed bericht is, want de nieuwe luchthaven ligt voor hen duidelijk dichterbij.

De toegangen tot de stad worden afgesloten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.