'Joodse terroristen' vrijgesproken, katholieke kerk boos

Tuesday, March 12, 2019 |  Redactie Israel Today
Functionarissen van de katholieke kerk in Israël spraken dinsdag hun frustratie uit over de vrijspraak van twee Israëlische Joden wegens gebrek aan bewijs. Zij werden beschuldigd van het bekladden van de Dormition Abdij op de berg Zion in 2016.

Afbeelding: Een blik op de Dormition Abdij op de berg Zion, net buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Tijdens een golf van anti-christelijk vandalisme enkele jaren geleden, schreef iemand op de buitenmuren van het klooster, waar volgens veel christenen Maria is gestorven, de woorden 'dood aan de christenen', 'dood aan de Arabieren' en 'Jezus is een aap' in het Hebreeuws.

Dat en de andere beledigingen van de lokale christenen werden door de Israëlische regering, de media en het publiek algemeen veroordeeld. De Israëlische politie startte een grootscheepse campagne tegen de extremistische groeperingen die verantwoordelijk worden geacht, in het bijzonder een Joodse kolonistenbeweging die bekend staat als de ' heuveltop jeugd'.
De twee personen die gearresteerd werden voor het vandalisme van de Dormition Abdij, waarvan er één destijds minderjarig was, werden beschuldigd deel uit te maken van die beweging. Israëlische functionarissen noemden hen zelfs 'terroristen'.

De minderjarige die werd gearresteerd wegens vernieling van de abdij zou de daad hebben bekend, maar alleen onder wat een Israëlische rechtbank later emotionele marteling noemde. Om die reden werd begin dit jaar de bekentenis niet ontvankelijk geacht, en maandag bepaalde de staatsprocureur dat er niet genoeg daadwerkelijke bewijsmateriaal was om verder te gaan.

Wadi Abunassar, een woordvoerder van de katholieke kerk in het Heilige Land, heeft de vrijspraak van de twee verdachten als 'onaanvaardbaar' afgekeurd en geëist dat 'de Israëlische autoriteiten degenen die deze aanval hebben gepleegd vinden en hen straffen op een manier die anderen ervan weerhoudt om in de toekomst soortgelijke misdrijven te plegen'.

Wat interessant was aan deze ontwikkelingen was dat de Israëlische autoriteiten bereid waren om een Joodse tiener te martelen om iemand te straffen voor een geweldloze aanval op een lokale kerk, en dat ambtenaren die met die kerk verbonden waren, vastbesloten waren om iemand te straffen, zelfs als er niet genoeg fysiek bewijs was om hen in verband te brengen met de misdaad.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.