Zo willen partijen problemen van Gazastrook oplossen

Monday, March 11, 2019 |  David Lazarus
De Israëlische legerradio heeft de leiders van de verschillende politieke partijen gevraagd, hun voorstellen te geven voor het oplossen van de situatie in de Gazastrook. De antwoorden variëren van een totale blokkade tot onderhandelen en opheffen van de blokkade.

Afbeelding: Palestijnen winkelen in de markt van Rafah, in de zuidelijke Gazastrook, op 3 maart 2019. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In onderstaande lijst, opgesteld in volgorde van het aantal zetels dat elke partij zal krijgen bij de verkiezingen van 9 april, presenteert elke partij zijn ideeën.

Blauw en Wit, de partij die wordt geleid door de voormalige IDF stafchef Benny Gantz, zei dat zij niet akkoord zou gaan met de overdracht van fondsen aan Hamas, maar humanitaire hulp naar Gaza zou toestaan. Zij willen de burgers van Gaza helpen, terwijl ze Hamas-militanten streng straffen. De woordvoerder zei dat ze de Gazanen willen helpen begrijpen, dat het Hamas is dat tussen hen en een goed leven staat.

Likoed, de partij van Bibi Netanyahu, heeft niet gereageerd op het verzoek om een voorstel te doen over de Gazastrook.

Koelanoe, de partij geleid door Moshe Kachlon, de voormalige minister van Financiën van Netanyahu, antwoordde dat Kachlon zich in 2005 verzette tegen de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, maar aangezien het toch gebeurde, zou de partij een 'IJzeren Muur' voor totale scheiding van Gaza promoten. De partij wil iedereen die de soevereiniteit van Israël probeert aan te vallen streng straffen, maar zal ook gecontroleerde investeringen in de economische en sociale ontwikkeling van Gaza aanmoedigen.

De partij Nieuw Rechts, opgericht in december 2018 door minister van Justitie Ayelet Shaked en minister van Onderwijs Naftali Bennett, antwoordde dat het de enige partij is die een echt rechts standpunt inneemt ten aanzien van alle kwesties waar Israël voor staat. Bennett zegt dat Israël moet stoppen met het betalen van 'beschermings­geld' aan Hamas, verwijzend naar de overdracht van fondsen aan Gaza, zelfs na terreuraanslagen. Hij vergeleek het met de maffia, als ze je aanvallen en je dan dwingen om te betalen voor hun bescherming. Bennett zou Hamas niet toestaan om de moord op Israëli's te vieren, en terroristen zouden in doodsangst voor hun leven vrezen.

De Arbeidspartij, de linkse sociaal-democratische partij van Israël, zei dat het Israëlische volk de terreur van brandende vliegers, explosieve ladingen en brandstichting niet zou moeten verdragen. De partij is van mening dat de huidige reactie van de IDF op deze terreurdaden gepast is en dat Hamas, de soevereine regering in Gaza, verantwoordelijk moet worden gehouden voor de acties van zijn volk. De partij zou diplomatieke en politieke discussies op gang brengen om humanitaire projecten in Gaza te ontwikkelen.

Meretz, de extreem-linkse partij, antwoordde dat een nieuwe militaire confrontatie in Gaza niet in het belang van Israël is en moet worden vermeden. Zij stelden voor dat premier Netanyahu, die wordt beschuldigd van corruptie, niet opnieuw een onnodige oorlog mag beginnen. Voor Meretz is de oplossing onderhandelingen die de stopzetting van het geweld aan beide zijden en de rehabilitatie van de Gazastrook voor zijn burgers vereisen. Zij zouden al de blokkades voor de Gazastrook al openen en met de leiding van het Palestijnse volk in gesprek gaan over een alomvattende politieke regeling.

Shas, de ultra-orthodoxe Sefardische partij onder leiding van Aryeh Deri, die in de gevangenis heeft gezeten voor corruptie, zei dat hij zijn mening over veiligheidskwesties pas na gesprekken met veiligheidsfunctionarissen zal verwoorden.

Verenigd Torah Judaïsme, een gecombineerde charedische partij, zei dat ze vertrouwen op het leger en de premier om dergelijke problemen aan te pakken. Ze zeiden dat ze zullen stemmen volgens de instructies van hun rabbijnse leiders.

Yisrael Betenoe (Israël Ons Huis), een seculiere rechtse partij onder leiding van de Russische immigrant Avigdor Lieberman, zei dat de partij consequent een algehele oplossing heeft aangeboden voor het Arabisch-Israëlische conflict, gebaseerd op territoriale en bevolkings­uitwisselingen (d.w.z. het overbrengen van Arabieren uit de Joodse gebieden vandaan). Het terrorisme in Gaza, Judea en Samaria moet worden gestopt door de ideologische, financiële en operationele mogelijkheden van Hamas af te snijden. De manier om de terreur uit te roeien is het gericht doden van terreur­leiders, het stoppen van de overdracht van Arabische gelden aan Hamas, de doodstraf voor moordenaars, het niet toestaan dat terroristen terugkeren naar hun familie, en het slopen van de huizen van terroristen.

Zehoet (Identiteit), een zionistische libertaire partij onder leiding van Moshe Feiglin, wees erop dat Israël meer dan 1 biljoen NIS heeft geïnvesteerd in de Oslo-akkoorden en dat Hamas het geld dat het ontvangt verspilt, het bereikt nooit de meeste inwoners van Gaza.

Hadash-Ta'al, de gezamenlijke Arabische partij, zei dat de manier om Gaza weer op te bouwen deel moet uitmaken van een alomvattend vredesakkoord met de Palestijnse leiders in Gaza en de Westbank (Judea en Samaria). Wat zij een 'belegeringsbeleid inzake Gaza' noemen, moet worden gestopt en de inwoners van Gaza moeten hun eigen leven kunnen leiden. Dit zal de enige manier zijn om een einde te maken aan de voortdurende gevechten, zeiden ze.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.