Christenen delen Israëlische zorgen over Trumps vredesplan

Sunday, March 10, 2019 |  Redactie Israel Today
De speciale gezant van de VS voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, heeft donderdag in het Witte Huis een ontmoeting gehad met evangelische leiders. Doel van de ontmoeting was het bespreken van de ‘deal van de eeuw’: het vredesplan voor het Midden-Oosten van president Donald Trump.

Onder de aanwezigen waren predikant John Hagee, predikant Jentezen Franklin, predikante Paula White en auteur Joel Rosenberg. De evangelische leiders spraken hun bezorgdheid uit over de vraag of het plan een oproep zal bevatten om Jeruzalem te verdelen en de Palestijnse Autoriteit toe te staan haar hoofdstad aan de oostkant van de heilige stad te vestigen, zo rapporteerde Israël Channel 13. ‘Greenblatt maakte geen details van het plan bekend,’ vertelde een deelnemer aan Channel 13. ‘Hij wilde horen wat onze zorgen zijn en wat onze rode lijnen zijn.’ De deelnemer zei ook dat Greenblatt benadrukte dat het plan ‘eerlijk’ was. Nochtans zei hij ook dat ‘beide partijen van de overeenkomst zouden profiteren, maar zij zouden ook compromissen moeten sluiten.’

Joel Rosenberg zou de details van de bijeenkomst met Greenblatt niet onthullen, maar twitterde het volgende verslag, dat in Axios verscheen.
Rosenberg is een persoonlijke vriend van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Hij zegt dat hij de andere evangelische leiders in de ontmoetingen vertelde dat de Palestijnse president Abbas nooit een deal gaat maken, dus er is geen reden om bezorgd te zijn dat Jeruzalem wordt opgeofferd.

Rosenberg zei dat hij aan de andere evangelische leiders beklemtoonde: ‘We moeten de president de bewegingsvrijheid en speelruimte geven om een plan te presenteren dat de Arabische staten, die meer dan ooit bereid zijn om vrede met Israël te sluiten, in staat stelt om vooruit te komen. We moeten de Arabische staten de mogelijkheid geven om dit te steunen. Als de Saoedi's, de Egyptenaren en anderen kunnen zeggen dat dit plan geloofwaardig is, zal het de deur openen, nadat de Palestijnen nee hebben gezegd, om te praten over hoe we met Israël verder moeten gaan.’

Evangelische christenen blijven sterke aanhangers van Israël. Veel evangelische leiders hebben sterke persoonlijke relaties met de Israëlische premier Netanyahu, en christenen vormen een groot percentage van de aanhangers van Trump. De vredesovereenkomst van Trump zal naar verwachting in de komende maanden worden gepresenteerd en het Witte Huis heeft geprobeerd om de evangelische christenen gerust te stellen over het plan.

Speciale gezant Greenblatt, die de christelijke leiders uitnodigde om het vredesinitiatief te bespreken, is de zoon van Hongaarse Joodse vluchtelingen. Greenblatt werkt sinds 1997 voor Trump, waar hij is opgeklommen tot uitvoerend onderdirecteur en hoofdadvocaat, voordat hij zijn adviseur over Israël werd. Greenblatt is voorstander van een tweestatenoplossing, onderhandeld tussen de Israëli's en de Palestijnen, en niet opgelegd door druk van buitenaf zoals de Verenigde Naties. Greenblatt verklaarde ook duidelijk in een interview in 2016 met de Jerusalem Post dat ‘nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever geen obstakel vormen voor vrede.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.