Netanyahu: Israël geen Staat van al zijn burgers maar Joodse Staat

Sunday, March 10, 2019 |  Redactie Israel Today
Premier Netanyahu en zijn Likoed zijn erop gebrand om de verkiezingen neer te zetten als een strijd om de Joodse ziel van de Staat Israël, die naar zijn mening bedreigd zal worden als de centristische en linkse partijen op 9 april als winnaar uit de bus komen.

Omdat recente opiniepeilingen aantonen dat de centristische 'Blauw en Wit' factie meer zetels zal winnen dan Likoed, waardoor het mogelijk is dat zijn leider, Benny Gantz, de volgende premier wordt, liet Miri Regev, de minister van Cultuur en een vertrouwelinge van Netanyahu, in een weekend-interview op de Israëlische televisie een dringende waarschuwing klinken.

Regev benadrukte, dat Blauw en Wit voor het samenstellen van een meerderheidscoalitie de Arabische partijen zou moeten opnemen. Die hanteren openlijk een vijandige Palestijnse agenda, veelal tot ergernis van veel Israëlische Arabische kiezers. Het is een boodschap die Netanyahu zelf heeft overgebracht.

Na het interview namen verspreidde het populaire Israëlische model en actrice Rotem Sela op Instagram scherpe kritiek op Regev, omdat ze zou suggereren dat de Arabische burgers van de natie een soort 'vijfde kolonne' zijn.

'Oh mijn God, er zijn Arabische burgers in dit land,' schreef Sela, en vervolgde, 'Wanneer zal iemand in deze regering aan het publiek vertellen dat Israël een land is voor al zijn burgers, en dat ieder mens gelijk geboren is? Ook de Arabieren, God helpe ons, zijn mensen. En dat geldt ook voor de Druzen. En zo zijn trouwens ook homo's en lesbiennes, en....schok...linksen'.

View this post on Instagram

רותם היקרה, תיקון חשוב: ישראל היא לא מדינת כלל אזרחיה. לפי חוק יסוד הלאום שהעברנו, ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי - ושלו בלבד. כמו שכתבת, אין שום בעיה עם אזרחי ישראל הערבים - הם שווי זכויות ככולנו וממשלת הליכוד השקיעה במגזר הערבי יותר מכל ממשלה אחרת. הליכוד רק ביקש לחדד את השאלה המרכזית בבחירות האלה: זו ממשלת ימין חזקה בראשותי או ממשלת שמאל של יאיר לפיד וגנץ בתמיכת המפלגות הערביות. ללפיד וגנץ אין דרך אחרת להקים ממשלה וממשלה כזאת תערער את ביטחון המדינה והאזרחים. ההכרעה - עוד חודש בקלפי. יום טוב. @rotemsela1

A post shared by Benjamin Netanyahu נתניהו (@b.netanyahu) on

Netanyahu schoot bijna onmiddellijk terug op zijn eigen Instagram-account en herinnerde Sela eraan dat zijn regering onlangs een wetsvoorstel heeft aangenomen dat Israël expliciet definieert als de natiestaat van het Joodse volk, en het ook een veilige haven is voor de minderheden die hier wonen.

Beste Rotem, Belangrijke correctie: Israël is geen staat van al zijn burgers. Volgens de basiswet die we hebben aangenomen, is Israël de natiestaat van het Joodse volk - en van hen alleen. Zoals je schreef, is er geen probleem met de Arabische burgers van Israël - ze hebben allemaal gelijke rechten en de Likoed-regering investeerde meer in de Arabische sector dan enige andere regering.
De Likoed wilde alleen de centrale vraag bij deze verkiezingen aanscherpen: het is een sterke rechtse regering onder leiding van mij, of een linkse regering van Yair Lapid en Gantz met de steun van de Arabische partijen. Lapid en Gantz hebben geen andere manier om een regering te vormen en een dergelijke regering zal de veiligheid van de Staat en de burgers ondermijnen. De beslissing - over een maand in de stembus. Goede dag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.