Machmoud Abbas en de Holocaust

Friday, March 08, 2019 |  Edy Cohen
Op 27 januari werd wereldwijd de internationale Holocaustgedenkdag gehouden in de Joodse gemeenschappen. De poging van de nazi’s om het Joodse volk te vernietigen blijft een fundamentele realiteit voor de moderne staat Israël. De uitspraak ‘Nooit weer’ kreeg een nieuwe betekenis toen de Joden een eigen staat en een eigen leger kregen.

Het is algemeen bekend dat de zogenaamd gematigde Palestijnse gesprekspartner van Israël, Machmoud Abbas, een aanhanger is van de bijzonder schadelijke door de nazi’s geïnspireerde complottheorie over de Holocaust.

Abbas schreef in 1982 zijn proefschrift aan de Patrice Loemoemba Universiteit in Moskou, met als titel: ‘De andere kant: De geheime relatie tussen nazisme en zionisme’. Hij propageert daarin de na de oorlog ontstane complottheorie dat machtige Joden met de nazileiders zouden hebben samengewerkt om het leed van de Joden aan te dikken, om zodoende de stichting van de Joodse staat te rechtvaardigen.

Abbas is zonder meer gefascineerd door de propaganda van de nazi’s. In zijn proefschrift beschuldigt de Palestijnse leider de Joodse autoriteit ten tijde van het Britse mandaat over Palestina, van het actief meewerken aan de Holocaust door de redding van Europese Joden te saboteren. Volgens Abbas was het logisch dat de Joodse autoriteit meer steun kreeg voor het oprichten van een Joodse staat als men een groter aantal slachtoffers zou kunnen noemen. Hij kwam tot de conclusie dat het aantal doden niet hoog genoeg was geweest om voldoende steun voor de oprichting van de staat te kunnen krijgen, en beweerde dat het aantal van zes miljoen vermoorde Joden schromelijk overdreven was.

Abbas heeft deze overtuiging zoals die in zijn proefschrift staat, nooit teruggenomen, ook niet toen hij ging onderhandelen met Israël. Integendeel. In een recent interview in het Arabisch, zei Abbas dat hij nog wel zestig boeken zou kunnen schrijven over de samenwerking tussen de nationaalsocialisten en de zionisten.

Prof. dr. Mohammed Dajani Daoudi doceerde ooit aan de Palestijnse Al-Quds Universiteit in Jeruzalem. Maar toen hij in 2014 zijn studenten de waarheid over de Holocaust vertelde, moest hij vrezen voor zijn leven. De hoogleraar had namelijk zevenentwintig Palestijnse studenten meegenomen naar Auschwitz-Birkenau. Nadat hij daarvan was teruggekeerd, werd hij aangeklaagd voor landverraad. Hij werd met de dood bedreigd en moest zijn academische werkzaamheden staken. Hij woont nu in de VS.

In een interview met het Israëlische dagblad Ha’aretz een paar jaar geleden, zei Dajani dat het gedachtegoed van Abbas ten aanzien van de Holocaust, gedeeld wordt door de meeste Palestijnen omdat dat al heel lang op de lokale scholen wordt onderwezen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.