Raket explodeert op open terrein in district Eshkol

Thursday, March 07, 2019 |  Dov Eilon
De situatie in het zuiden raakt weer gespannen. Terwijl het eerst alleen om ballonnen met spring­ladingen ging die sinds enkele dagen weer vanuit de Gaza­strook werden opgelaten om de burgers in het grensgebied in gevaar te brengen (enkele spring­ladingen explodeerden voor en tussen woningen in de regio Eshkol), werd er woensdag­avond na enige tijd weer een raket richting Israël afgeschoten.

Afbeelding: Militante 'Palestijnen' met een zelfgebouwde raket (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Tegen 22.10 uur plaatselijke tijd ging in het district Eshkol het raketalarm af. Even later werden de restanten van ene raket gevonden, die op open terrein was geëxplodeerd zonder schade aan te richten.

De afgelopen nacht reageerde het Israëlische leger met een aanval op een doel van de Hamas-marine bij een nieuw havengebied aan de kust bij Khan Junis in het zuiden van de Gazastrook.

Inmiddels wordt de terreur van de-ballonnen met explosieven gelijkgesteld aan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, en hebben zij een reactie van het Israëlische leger als gevolg. Zo viel het leger ook dinsdag verschillende Hamas-stellingen in het noordoosten aan, nadat enkele ballonnen met springladingen richting Israël waren gestuurd.

Terreurballonnen boven het grensgebied met de Gazastrook

Onrust bij het grenshek
Ook bij het grenshek zelf gaan de onlusten door. Daarbij worden springladingen naar het grenshek gegooid, in de richting van de Israëlische militairen.
Bij de onlusten van afgelopen nacht zou volgens Palestijnse bronnen een 15-jarige Arabische jongere om het leven zijn gekomen. Vijf andere aan de onlusten deelnemende Arabieren zouden gewond zijn geraakt. Enkele honderden Arabieren zouden aan de onlusten hebben meegedaan.

Een Egyptische delegatie, die dinsdag in de Gazastrook aankwam, tracht te bemiddelen tussen Hamas en Israël, om de gespannen situatie te kalmeren. Nadat Hamas dreigde door te gaan met het geweld als Israël niet voor de salarisbetalingen aan de ambtenaren in de Gazastrook zou zorgen, werd aan Israëlische zijde gezegd dat er geen geld zou komen zolang de gewelddadige onlusten langs het grenshek aanhouden, waaronder ook de zogenaamde Mars van de Terugkeer en de aanvallen met vuur- en explosievenballonnen.

Als antwoord kwam dan woensdagavond de raket. Overigens is niet duidelijk wie er voor het afschieten verantwoordelijk is. Niettemin houdt Israël alleen Hamas verantwoordelijk voor de gebeurtenissen en terreuractiviteiten in de door hen bestuurde Gazastrook.

Veiligheidsexperts sluiten een verdere escalatie van de situatie na of juist voor de verkiezingen niet uit, ook al vanwege het Eurovisie-Songwedstrijd dat in mei in Tel Aviv zal plaatsvinden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.