Israëlische ruimteschip neemt verbazingwekkende selfie

Wednesday, March 06, 2019 |  David Lazarus
Het Israëlische ruimtevaartuig Bereshiet (Genesis) heeft een spectaculaire selfie gemaakt met een deel van het ruimtevaartuig en op de achtergrond de aarde op 37.600 km afstand, en naar het controlecentrum in Yehoed, Israël, gestuurd.

De foto, waarop het zuidelijk halfrond en Australië te zien zijn, werd genomen vanaf de Bereshiet, die na de lancering op de luchtmachtbasis Cape Canaveral op 21 februari, op weg is naar de maan. De verwachting is dat hij op 11 april op de maan zal landen.

De Hebreeuwse tekst onder de vlag luidt: Am Yisrael Chai, 'Het volk Israël leeft'. Daaronder staat de Engelse tekst 'Small country, big dreams', 'Klein land, grote dromen'. De schaduw op het bord komt van een van de vleugels van het ruimteschip. SpaceIL plaatste de selfie op Twitter:

Tijdens haar eerste reis naar de maan, dachten Israëlische technici dat een selfie een geweldige manier zou zijn om ons allemaal terug op aarde te laten weten הכל בסדר hakol beseder, 'Alles is in orde'.

Vorige week kreeg Bereshiet tijdens de eerste etappe van zijn reis te maken met een technisch mankement. Ingenieurs van SpaceIL zeiden dat het boord­computer­systeem onverwacht werd gereset, waardoor een manoeuvre die het kleine ruimtevaartuig op koers zou houden voor zijn landing in april, werd geannuleerd. De kleinste beweging zal het vaartuig uit de koers en in de ruimte sturen, buiten de zwaartekracht van de maan. SpaceIL zei dat wetenschappers de computer resets hebben onderzocht en 'corrigerende maatregelen' met Bereshiet uitvoerden voor een succesvolle manoeuvre op 28 februari. De hoofdmotor van het ruimteschip moest vier minuten worden geactiveerd om terug te keren naar de geplande baan. Tijdens de reis zal Bereshiet minstens zes keer in een elliptische baan om de aarde draaien voordat hij naar de maan wordt geslingerd.

Het bereiken van de maan maakt van Israël pas het vierde land - na de VS, de Sovjet-Unie en China - dat een succesvolle landing op het maanoppervlak heeft gemaakt. Het Israëlische ruimteschip vervoert een 30 miljoen pagina's tellend archief van de prestaties van de mensheid, waaronder een kopie van de Bijbel.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.