Weer luchtballonnen met springladingen in het zuiden

Tuesday, March 05, 2019 |  Dov Eilon
De afgelopen tijd zijn in het zuiden weer luchtballonnen in de lucht gezien. Meerdere aaneengebonden gekleurde luchtballonnen. Eigenlijk een mooi gezicht, als er tenminste niet die kleine springladingen aan bevestigd waren die in het beste geval nog in de lucht en in het slechtste geval vlak naast een kind of bij de ingang van een huis kunnen exploderen.

Een paar dagen geleden explodeerde een dergelijke springlading voor een huis in de regio Eshkol en heeft er enige schade aangericht. De springladingen met een gewicht van ongeveer 100 gram, of ook wel eens wat meer, mogen er dan onschuldig uitzien in vergelijking met een raket of een mortiergranaat, maar toch kunnen zij ernstige schade aanrichten wanneer ze in de directe nabijheid van een mens exploderen.

Wie deze vorm van terreur dus bagatelliseert, wordt uitgenodigd om een klein, wellicht van oudejaarsavond overgebleven, stuk vuurwerk voor zijn neus te laten exploderen (nee, niet doen, dat is heel gevaarlijk!), maar precies zo zijn die kleine springladingen namelijk. En de mensen in het zuiden worden bijna dagelijks geterroriseerd door deze bonte luchtballonnen.

Zo ook gisteren. Eerst landden aan elkaar gebonden ballonnen met een springlading tussen twee woningen in de regio Eshkol (zie bovenstaande video). Gelukkig heeft daar niemand schade geleden. Als reactie daarop vielen twee gevechtshelikopters van het Israëlische leger twee stellingen van Hamas in het zuiden van de Gazastrook aan.

Bonte luchtballonnen uit de Gazastrook (Bron: Politiewoordvoerder)

Dat scheen de terroristen in de Gazastrook er overigens niet van te overtuigen dat ze hun ballonnen­terreur moesten stoppen. Even later explodeerden er weer twee ballonnen met een explosief in de regio Eshkol, maar ditmaal al in de lucht.

Maar ook verder is het langs de grens met de Gazastrook allesbehalve rustig. Springladingen worden niet alleen aan luchtballonnen gebonden, maar ook rechtstreeks naar het grenshek geworpen, in de hoop dat ze toch ooit een militair aan de Israëlische kant van de grens kunnen verwonden. Ook op deze pogingen reageerde het Israëlische leger zondagavond met een aanval op een stelling van Hamas, ditmaal in het noordelijk deel van de Gazastrook. Hamas wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor wat er in de Gazastrook gebeurt.

Onrust aan het grenshek in het weekeinde (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Zullen de betrekkelijk gematigde reacties van het Israëlische leger, met zijn aanvallen op onbemande stellingen van Hamas, de lang verwachte rust voor het zuiden van Israël brengen, dat is de vraag. Hamas lijkt er niet van onder de indruk te zijn. Nog altijd veroorlooft Hamas zich om terreuraanvallen op Israëli's, zoals de auto-aanval van gisteren op een groep Israëlische militairen, waarbij een officier zwaargewond raakte, toe te juichen en de terroristen voor hun 'heldendaad' te prijzen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.