Homopaar wint rechtzaak tegen Jeruzalemse pizzeria

Tuesday, March 05, 2019 |  David Lazarus
Een homoseksueel koppel, dat beweerde dat een Jeruzalemse pizzeria vorige zomer heeft geweigerd om hen te bedienen, heeft hun rechtszaak tegen het restaurant gewonnen. Ben Yehuda Pizza (foto) moet 16.000 NIS ($4.400) aan schadevergoeding betalen aan Sammy Kanter, een homoseksueel die de pizzeria-eigenaar vertelde dat hij een rabbijnse student is.

In een gesprek met de winkeleigenaar vernam Israel Today dat het homoseksuele paar niet uit Israël komt. Zij waren van overzee gekomen om deel te nemen aan de gebeurtenissen tijdens het Gay Pride weekend van vorige zomer in Jeruzalem. 'Ze kwamen naar mijn pizzeria op vrijdagmiddag, net voordat we op het punt stonden om te sluiten voor de shabbat,' zei de eigenaar. 'Ze waren allemaal opgewonden en nog steeds verkleed van hun parade,' vervolgde hij.

'Nadat we de winkel waren binnengegaan,' schreef Kanter aan The Jerusalem Post, 'begroette de medewerker ons en deelde menu's uit. Onmiddellijk veranderde zijn houding toen hij naar mijn (gay pride) shirt keek. Hij vroeg of ik homo was. Nadat hij 'Ja' had geantwoord, zei hij simpelweg: 'Ga weg'.

De eigenaar van de pizzeria houdt vol dat hij zijn pizza aan iedereen met plezier serveert en nooit iemand zou weigeren. 'Dit is mijn zaak en mijn levensonderhoud. Ik houd ervan om de mensen van deze stad te dienen,' zei hij. Hij is ook een orthodoxe Jood en vraagt zich af hoe een homoseksuele man kan studeren om rabbi te worden. 'Ze kwamen naar Israël om problemen op te roepen. Ze hadden een agenda en het is te slecht dat de rechtbanken ermee instemmen,' klaagde hij.

In 2012 probeerde een stel lesbiennes een 'huwelijksreceptie' te reserveren in het Messiaanse Gasthuis in Yad Hashmonah, net buiten Jeruzalem. Toen het Gasthuis weigerde, vervolgde het lesbische paar hen, won de rechtszaak en kreeg een aanzienlijke financiële beloning. In die tijd beweerden velen dat de rechtbank bevooroordeeld was tegen de Messias­belijdende groep en hen bestrafte omdat zij de lesbische receptie niet toelieten.

Het feit dat deze pizzeria-eigenaar ook zijn zaak verloor, toont echter aan dat het hier niet gaat om discriminatie van Messias­belijdenden, maar eerder om een progressieve neiging naar de homoseksuele agenda.

Voor het Messiaanse Gasthuis was het vanwege het geloof en het geweten dat zij de lesbische receptie weigerden, en dat de rechtbanken niet hun geloof wilden honoreren. In het geval van de pizzeria koos het hof de kant van een homoseksueel echtpaar dat naar Israël kwam om hun homorechten-agenda te promoten - waarbij een zogenaamde 'homoseksuele rabbijn' een hardwerkende orthodoxe Jood kon tegenwerken en beloond werd. Alleen in Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.