Hamas is blut en eist geld: 'Geen geld - geen rust'

dinsdag 5 maart 2019 |  Redactie Israel Today
Nadat Hamas weigerde nog meer geld van Qatar te accepteren, lijkt er nu een gat te ontstaan in de begroting van de door de terreurorganisatie bestuurde Gazastrook. Nu ontbreekt het geld om de salarissen te betalen, en eist Hamas dit geld van Israël.

Afbeelding: Arabische 'demonstranten' uit de Gazastrook die nieuwe vuurballonnen voorbereiden (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Hamas heeft 20 miljoen dollar nodig om de salarissen van de ambtenaren in de Gazastrook te betalen. En dat is het bedrag dat nu van Israël wordt geëist, volgens een reportage van de Israëlische publieke televisie­zender KAN. In ruil daarvoor zal het weer rustig worden aan de grens met de Gazastrook.

Twee keer had Israël betalingen uit Qatar toegestaan voor de salarissen van ambtenaren in de Gazastrook. Een derde betaling werd in januari herhaaldelijk uitgesteld vanwege schoten op een Israëlische soldaat, totdat Hamas uiteindelijk verklaarde, van het geld af te zien. Daarmee werd Israël een belangrijk drukmiddel tegen Hamas ontnomen. Qatar verklaarde vervolgens, dat het de resterende gelden die bestemd zijn voor de Gazastrook zou betalen aan de Verenigde Naties om hulpprogramma's te financieren.

Volgens Hamas heeft Israël de oorspronkelijke wapen­stilstand verbroken. 'Als Israël weer vrede wil, moeten de salarissen van de ambtenaren worden betaald. Op dit moment is er geen vrede, jullie (Israël) hebben het gebroken en daarom zijn er nu weer ballonnen met vuur en explosieven', zei Hamas.

Vandaag zou er een delegatie uit Egypte naar Gaza komen om met Hamas te praten over het kalmeren van de situatie aan de grens met Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.