Is Netanyahu een instrument van God?

Monday, March 04, 2019 |  Avshalom Kapach, Aviel Schneider
Bij de komende verkiezingen in Israël gaat het ten diepste niet om de vraag welke partij Jeruzalem wel of niet wil opdelen, of wie de Bijbelse gebieden in Judea en Samaria wel of niet wil opgeven.

Dit keer gaat het om een moreel dilemma. Het gaat om de vraag of premier Benjamin Netanyahu, die door een meerderheid van het volk gezien wordt als een van de meest succesvolle staatsmannen, moet vertrekken omdat hij verdacht wordt van corruptie?

Onder Netanyahu’s leiding is de economie gegroeid en hij voert een krachtdadig buitenlands beleid. Ook de toeristenindustrie is sterk gegroeid (4 miljoen in 2018). Netanyahu wordt gezien als een van de meest invloedrijke politici ter wereld. Dus blijft de vraag: wat is belangrijker, een leider met een schone lei of een krachtig staatshoofd?

Mag je de beschuldigingen van corruptie aan het adres van Netanyahu door het Openbaar Ministerie door de vingers zien omdat de meerderheid van het volk bang is dat Israël ten onder zal gaan zonder Bibi? Van zijn kiezers krijg ik steeds weer te horen: ‘Nou, en wat dan nog? Het kan mij niet schelen of Bibi sigaren en champagne van zijn vrienden heeft aangenomen.’ Mijn buurman ziet Netanyahu zelfs als een instrument van God en dan zegt hij erbij: ‘Hij is de door God gegevene; dat is de betekenis van zijn achternaam.’

Anderen benadrukken dat het er uiteindelijk op aankomt hoe hij Israël regeert, met de verontschuldiging: ‘Andere staatshoofden hebben ook wel iets op hun kerfstok’. Dat klopt. Wanneer we kijken naar de meest actuele Index van CPI, de organisatie die de waargenomen corruptie in de publieke sector in 180 landen en gebieden meet, dan zien we dat Israël op de 34e plaats staat. Ter vergelijking: Zwitserland staat op 3, Noorwegen op 7, Nederland op 8, Duits- land en Groot-Brittannië op 11, Oostenrijk op 14 en de Verenigde Staten staat op de 22e plaats.

Men verwijst graag naar koning David als voorbeeld van een leider die ernstig zondigde, maar toch het volk redde van zijn vijanden. ‘Net zoals koning David vergeven werd, moeten ook wij Bibi vergeven.’ Ja, Bibi wordt als een koning vereerd. Daardoor komt het dat Likoed-stemmers alle negativiteit die over hem door de media wordt verspreid, met een korreltje zout nemen. Volgens rabbijn Shmuel Elijahu wil men Bibi net als koning David onttronen. Hij noemt dat ‘politieke liquidatie’, en refereert aan Adonia, Davids vierde zoon, die overmoedig werd en de plaats van zijn vader wilde innemen en er zelfs een privéleger voor optuigde (1 Koningen 1).

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.