Airbnb zit in de nesten door boycot van Joodse huizen

Sunday, March 03, 2019 |  David Lazarus
De staat Texas heeft een formele klacht ingediend tegen Airbnb over de boycot van Joodse residenties in Judea en Samaria. De klacht volgt op een besluit in januari door Florida om het wereldwijde bedrijf van verhuur van vakantieappartementen te plaatsen op een lijst van organisaties onder toezicht.

Afbeelding: Inhuldiging van het hoogste uitkijkplatform op de Westelijke Jordaanoever bij de Joodse nederzetting Neve Daniel in 2013. (Gershon Elinson/FLASH90)

Airbnb heeft negentig dagen de tijd om aan de autoriteiten van Texas te bewijzen dat het Israël niet boycot. Volgens een verordening van Texas ‘zal de regeringsentiteit van de staat alle openbaar verhandelde effecten van het bedrijf verkopen, aflossen, ontnemen of terugtrekken, behalve de effecten,’ indien het bedrijf schuldig wordt bevonden aan het boycotten van Israël.

Het gaat om de weigering van Airbnb om Joodse verhuurders van appartementen in Judea en Samaria hun appartementen via Airbnb te verhuren. Airbnb staat toe dat Arabieren in de Palestijns-gecontroleerde gebieden van Judea en Samaria appartementen via Airbnb verhuren. Het verbod geldt alleen voor Israëlische Joden in wat Palestijnen beweren ‘illegale’ nederzettingen te zijn.

De staat Texas stelt echter dat een boycot van Israëlische kolonisten hetzelfde is als een boycot van Israël. ‘Wij juichen dit besluit zeer toe en hopen dat het door andere staten en andere landen in de wereld zal worden nagevolgd,’ zei woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Emmanuel Nahshon.

In reactie daarop verklaarde Airbnb: ‘We verwerpen en verzetten ons ondubbelzinnig tegen de BDS-beweging en zijn teleurgesteld door het (Texas) besluit. Er zijn meer dan 20.000 Airbnb-gastheren in Israël die hun deuren openen en het beste van de Israëlische gastvrijheid tonen aan gasten uit de hele wereld. Onze gemeenschap van gastheren in Israël heeft al meer dan 1 miljoen gasten verwelkomd en we zullen blijven investeren in Israël’.

Door een besluit aan te kondigen om verhuurders uit Joodse nederzettingen in Judea en Samaria van hun website te verwijderen, bewerend dat het leven van Joden in hun eigen thuisland in de kern van het conflict ligt tussen Israëli’s en Palestijnen, is Airbnb een organisatie geworden die antisemitisme bekrachtigt. Airbnb weigert om appartementen aan te bieden in wat zij ‘betwiste gebieden’ noemen wanneer de huizen eigendom zijn van Joden. Aangemelde appartementen van diezelfde gebieden die in het bezit zijn van Palestijnen, zijn prima. Het beleid van Airbnb gaat duidelijk niet over betwiste gebieden, maar over Joden, waardoor het per definitie antisemitisch is. Hoewel ze zeggen dat ze ‘zich verzetten tegen BDS’, is Airbnbs besluit om zich te keren tegen het recht van het Joodse volk om zich in hun oude en Bijbelse thuisland te vestigen een onomwonden oproep om Israël te boycotten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.