Gantz in plaats van Netanyahu? Israël is diep verdeeld

Sunday, March 03, 2019 |  Tsvi Sadan
Het besluit van procureur-generaal Avichai Mandelblit om premier Netanyahu te beschuldigen van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, in afwachting van een hoorzitting, zou heel goed de uitslag van de komende verkiezingen kunnen bepalen.

Van zijn kant wil Netanyahu dat het volk gelooft dat hij het slachtoffer is van een politiek gemotiveerde heksenjacht, die voldoende druk heeft weten uit te oefenen om de procureur-generaal ertoe te bewegen een voortijdig besluit te publiceren. Wat Netanyahu zegt, komt neer op een eenzijdige strafrechtelijke aanklacht die zijn politieke rivalen oneerlijk in de kaart speelt.

Na de aankondiging van Mandelblit brak Netanyahu bijna in tranen toen hij sprak over de manier waarop zijn vrouw en zoon door de media zijn behandeld. Hij herhaalde ook zijn absolute vertrouwen in zijn onschuld. 'Ik zeg u, burgers van Israël', zei Netanyahu, 'dit hele kaartenhuis zal instorten. Ik ben er absoluut zeker van. Ik ben 4.000 procent zeker.'

De reactie was een spel met woorden, verwijzend naar dossier 4000, een van de onderzoeken naar omkoping gericht tegen de premier, en degene waarin Mandelblit gelooft dat Netanyahu het meest schuldig is. Volgens de aanklachten, kwam Netanyahu tussenbeide in regelgevende procedures ten voordele van de Israëlische tycoon Shaul Elovitch, die op het punt stond om zo'n 500 miljoen dollar te verkrijgen in ruil voor positieve berichtgeving in de media over de premier door het nieuwsportaal Walla!. De deal is nooit tot stand gekomen, maar als Netanyahu over zo'n uitwisseling zou onderhandelen, dan is dit inderdaad een zeer ernstige zaak.

De mensen achter Netanyahu benadrukken dat de beschuldigingen niets anders zijn dan een ondemocratische poging om de gekozen leider van Israël omver te werpen, en dus een bedreiging voor de Israëlische democratie. Maar deze waarschuwingen lijken aan dovemansoren gericht te zijn.

Uit een onderzoek van Channel 12 News, dat na de aankondiging van Mandelblit werd gepubliceerd, bleek dat het linkse blok, voor het eerst in de aanloop naar de nationale verkiezingen van 9 april, een zeer reële kans heeft om de Likoed van Netanyahu en zijn rechtse partners te verslaan.

Sinds vanochtend wordt verwacht dat de centrum-linkse 'Blauw en Wit' factie, die door Benny Gantz en Yair Lapid wordt geleid, rond de 38 zetels krijgt in volgende Knesset. Likoed blijft stabiel met 30 zetels. Deze verschuiving heeft geleid tot een bijna-evenwicht tussen de linkse en rechtse blokken, die beide een krappe meerderheid van ongeveer 61 zetels in het Israëlische parlement kunnen krijgen. Met andere woorden, zoals de zaken er nu voorstaan, zal het resultaat van de komende verkiezingen worden bepaald door een marginaal verschil van twee zetels tussen beide zijden. En dat betekent dat, ongeacht welke partij wint, Israël diep verdeeld zal blijven.

Deze verdeeldheid zal bijzonder duidelijk worden wanneer Blauw en Wit wordt gevraagd om de volgende regering te vormen, met Gantz en Lapid roterend als premier. Een dergelijk resultaat zal ongetwijfeld leiden tot een meedogenloze rechtse campagne, die de linkerzijde ervan beschuldigt ondemocratisch, en dus onwettig te zijn, op een toon waarin de anti-Trump-beweging in de VS kan weerklinken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.