VS sluit consulaat voor Palestijnen in Oost-Jeruzalem

Sunday, March 03, 2019 |  David Lazarus
Het consulaat van de VS in Oost-Jeruzalem, dat Palestijnse Arabieren bediende, wordt maandag gesloten, en de bureaus verhuizen naar de nieuwe Amerikaanse ambassade in West-Jeruzalem. Van Palestijnse zijde kwam kritiek op deze verhuizing.

Afbeelding: Trump's schoonzoon Kushner en ambassadeur Friedman in gesprek met premier Netanyahu

De regering-Trump plaatst de diplomatieke missie van de VS voor de Palestijnse Autoriteit onder leiding van hun ambassade in Israël. De stap werd aangestuurd door de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, die al lang probeerde de Amerikaanse de-facto-ambassade voor de Palestijnen te sluiten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verzette zich tegen de pogingen om de status van het consulaat te veranderen in het kader van de Palestijnse druk betreffende onderhandelingen over de definitieve status van Jeruzalem.

Nabil Sha'ath, adviseur van de Palestijnse president Machmoud Abbas, zei dat 'het een zeer slechte beslissing' was, die tegen vroegere overeenkomsten inging en de beslissing van VS-president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël handhaafde. 'Nu verbreekt hij de laatste verbinding die hij met het Palestijnse volk beweert te hebben. Hij zegt praktisch dat Jeruzalem voor Israël is', klaagde Sha'ath. 'Deze beslissing heeft niets met vrede te maken. Het maakt de vrede gecompliceerder en onmogelijk.'

De stap betekent, dat het consulaat in Jeruzalem niet meer beschikt over een apart kanaal naar Washington, om over Palestijnse aangelegenheden te berichten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, beklemtoonde echter dat de sluiting geen verandering betekent van de Amerikaanse politiek met betrekking tot de uiteindelijke status, inclusief de grenzen van Jeruzalem. Hij verklaarde dat samen­voeging van het voor de Palestijnen bedoelde consulaat met de Amerikaanse ambassade ertoe diende om de 'efficiëntie en effectiviteit' te verbeteren.

Palestijnse leiders beschouwen de beslissing echter als een stap van Trump tegen hen. De Palestijnse Autoriteit had het contact met de regering-Trump bevroren na de beslissing van 2017 om Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen. In verband daarmee had Abbas ook het vredesplan van de VS afgewezen, zelfs voordat er überhaupt details bekendgemaakt werden. Het plan zal na de verkiezingen van 9 april gepubliceerd worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.