Jeruzalem, We hebben een probleem

Friday, March 01, 2019 |  David Lazarus
Soms zou ik willen dat ik in dat Israëlische ruimtevaartuig was dat deze week naar de maan vertrok. Maar helaas, hier stuiter ik nog steeds rond op de soms inspirerende, meestal frustrerende, niet-zo-vrolijke draaimolen van weer een Israëlische verkiezingscyclus.

Kandidaten hemelen zichzelf weer op, hoe ze op miraculeuze wijze onze natie zullen beschermen, onze verdeeldheid zullen genezen en voor onze belangen zullen zorgen. En direct daarna besteden ze meer tijd aan het aanvallen van hun tegenstanders dan aan het bieden van realistische oplossingen. We moeten weer eens partij kiezen, met de vingers wijzen, schreeuwen over hoe verschrikkelijk de andere kant is, en een kandidaat kiezen die minder slecht dan de slechtste. Fly me to the moon.....

In de afgelopen dagen is er vooral van alle kanten op de partij Otzma Yehoedit (Joodse Kracht) gespuugd. De rechtse partij wordt beschuldigd van het gevreesde racisme en angsten dat Kahana terugkomt uit het graf om ons te achtervolgen. Is het racistisch om Israël tot een Joodse Staat uit te roepen en te eisen dat al zijn burgers, met inbegrip van de Arabieren, trouw aan onze vlag beloven? Is het verkeerd om Israël te bevrijden van de terroristen en hun aanhangers, die openlijk oproepen tot onze vernietiging en onze manier van leven bedreigen?

Een prominente rabbijn (beter om geen namen te noemen) vergeleek Otzma Yehoedit met de nazi's. Lager kun je hier niet gaan. Zulke taal gebruiken is als een vlo uitspugen en een kameel doorslikken - je zinkt in je eigen zelfvernietigende put van lelijkheid.

Terwijl ik dit schrijf, hebben we net vernomen dat Netanyahu zal worden berecht op beschuldiging van mogelijke corruptie, en zonder een adempauze in te lassen, zijn de koren van de kastijding van alle politieke partijen tegen onze premier ingezet. Nog voordat het proces is begonnen, zijn de al te voorspelbare minachting, beschuldigingen en het ongebreidelde wijzen van vingers losgebroken, waarmee de voorpagina's van de dagbladen van vandaag zijn gevuld.

Waarom vinden we het zo moeilijk om onze aandacht te richten op de echte en moeilijke kwesties, waarmee we allemaal worstelen in deze natie? Waarom praten we niet over eerlijke oplossingen voor de behoeften van onze defensie, onze overvolle scholen, ziekenhuizen en snelwegen? Kunnen we onze voortdurende strijd tegen de ander niet neerleggen en samen bespreken hoe we onze jongeren kunnen helpen, nadat ze hun leven in dienst van het leger hebben gewaagd om ons te beschermen, om een goede baan te vinden of genoeg te verdienen om een appartement te kopen in onze waanzinnige te dure huizenmarkt?

Of wat dacht u van een paar woorden over de Amerikaanse vredesvoorstellen die binnenkort zullen worden ingediend? Heeft iemand iets gehoord over wat Netanyahu, of een van de andere kandidaten, denkt over het Trump/Kushner plan? Het lijkt erop dat onze politici zo bang zijn geworden om een standpunt in te nemen over alles, dat zij uiteindelijk nergens voor staan. In het huidige politieke klimaat is het gemakkelijker om je tegenstander naar beneden te duwen dan om zich uit te spreken en te worden overstelpt met kritiek.

Misschien vinden we het kwaadaardige moddergooien, dat dagelijks via onze beeldschermen over ons wordt uitgestort, op een of andere manier onderhoudend. Misschien genieten we een beetje te veel van de schandalige sensatiezucht van de de onderlinge strijd, omdat het onze eigen frustraties en woede weerspiegelt? Hoe dan ook, het is moeilijk in te zien hoe een politicus vrijwillig de mogelijkheid zou opgeven om te beledigen en met modder te gooien, zolang wij, het volk, bereid zijn om de modder te blijven slikken.

Misschien is een reis naar de maan toch niet zo'n slecht idee. Het is er stil. Geen televisie, geen telefoon. Ik durf te wedden dat ik een veel duidelijker beeld zou krijgen van de echte problemen waar we over kunnen praten, en misschien ook wel van een paar echte oplossingen. Tenminste, heb ik gehoord, de aarde ziet er vanuit de ruimte een stuk beter uit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.