Volgens sommige Israëli's is Netanyahu's tijd voorbij

Friday, March 01, 2019 |  Redactie Israel Today, WIN
Voor het eerst in de geschiedenis van Israël werd donderdag een zittende premier geconfronteerd met officiële aanbevelingen om hem te vervolgen voor corruptie. Op dit moment hadden de politieke tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu uit het hele politieke spectrum gewacht.

Afbeelding: Een handvol demonstranten verzamelt zich buiten de residentie van Netanyahu in Jeruzalem en eisen dat hij aftreedt, nadat de Israëlische procureur-generaal zijn voornemen bekend maakte om de premier aan te klagen wegens corruptie. De tekst op het bord luidt 'Netanyahu, naar huis, nu'. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Advocaat-generaal Avichai Mandelblit maakte de dramatische aankondiging dat hij Netanyahu wil aanklagen wegens omkoping en vertrouwensbreuk. Onmiddellijk klonk er een koor van stemmen, die eisten dat Netanyahu ontslag zou nemen en Israël de vernedering zou besparen dat een zittende premier voor de rechter zou worden gedaagd.

De linkse media stonden vol met krantenkoppen en commentaar over de wijze waarop Netanyahu's vermeende misleiding de Joodse Staat onherstelbaar had bezoedeld. Sommigen trotseerden een winterstorm om te protesteren voor de officiële residentie van de premier in Jeruzalem, om te benadrukken dat het tijd was voor Netanyahu om af te treden.

In dossier 4000 (ook wel de Bezeq-Walla! affaire genoemd) beschuldigde Mandelblit Netanyahu van omkoping. In dossier 1000 (de illegale giften affaire) kwam Mandelblit met lichtere beschuldigingen van fraude en vertrouwensbreuk. In dossier 2000 (de Yediot Achronot-Israel Hayom affaire) beschuldigde Mandelblit alleen van vertrouwensbreuk, meldt World Israel News, dat uitlegt dat Netanyahu in feite geen voordelen heeft ontvangen bij dossier 4000 en 2000, en geen gunsten heeft uitgedeeld bij dossier 1000.

Netanyahu heeft de aanklachten tegen hem ontkend en weigert af te treden als premier. Maar zelfs als hij uiteindelijk zegeviert in de komende juridische strijd, zouden de aanklachten genoeg kunnen zijn om Netanyahu een andere ambtstermijn als leider van Israël te ontzeggen, wanneer de natie over een maand naar de stembus gaat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.