Nieuwe gezant VS: Antizionisme is antisemitisme

Thursday, February 28, 2019 |  David Lazarus
De nieuw benoemde Amerikaanse speciale gezant voor Monitoring en Bestrijding van antisemitisme neemt zijn werk zeer serieus door aandacht te besteden aan de trend van het antizionisme.

Afbeelding: Schaamteloze daden van antisemitisme worden in deze tijd vaak gerechtvaardigd als begrijpelijke, zo niet te rechtvaardigen reacties op vermeende Israëlische misdaden. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Op de jaarlijkse Conferentie van Presidenten van Grote Amerikaanse Joodse Organisaties in Jeruzalem zei Elan Carr: 'Ik zal werken aan het uitbannen van het onderscheid tussen antizionisme en antisemitisme. Er is geen onderscheid,' meldde het Jewish News Syndicate (JNS).

'Er is een grotere toename van nieuw antisemitisme dat zich voordoet als antizionisme. Het antisemitisme van de Europese straat, van de universiteitscampus en van degenen die het idee hebben omarmd dat het Joodse volk geen recht heeft op zijn vaderland,' zei Carr.

'Het zionisme was niet geboren in 1948 of met (Theodor) Herzl of met het Eerste Zionistische Congres. Het zionisme begon met parasha (wekelijks Bijbelgedeelte) Lech-Lecha (het Torah-gedeelte over Gods oproep in Genesis aan Abraham om zich in het land Israël te vestigen, Genesis 12), met Mozes en aan de oevers van de rivier van Babylon,' vervolgde hij. 'Iedereen die de Joodse religie haar basisprincipes van het geloof probeert te ontzeggen, haar rechten op een vaderland, waadt in antisemitisme. En ik zal ertegen strijden,' beloofde hij.

Maar al te vaak gebruiken antisemieten kritiek op Israël om de haat tegen Joden als ras aan te wakkeren. Antizionisme is de term die ze gebruiken om het verzet tegen Joodse zelfbeschikking in het land Israël te beschrijven. Het anti-zionisme veroordeelt de Staat Israël als onwettig, nog voor de oprichting ervan in 1948. Antizionisme en de afwijzing van een vaderland voor het Joodse volk is een dekmantel voor het hedendaagse antisemitisme geworden.

Het definiëren van anti-zionisme als antisemitisme is een belangrijke stap in het ontmaskeren van de ranzige anti-Israëlische retoriek en diepgewortelde haat tegen het Joodse volk. In het licht van een heropleving van gewelddadige antisemitische aanvallen in Frankrijk beloofde president Emmanuel Macron in een recente toespraak om de politieverordeningen te wijzigen om het antizionisme te criminaliseren.

Fysieke aanvallen en racistische tweets, gevoed door extreem-rechts, en de groei van antisemitisme aan de linkerkant nemen toe. Vooral in linkse politieke kringen komen antizionisme en ongerechtvaardigde oorlogs­zuchtige kritiek op Israël meer en meer van antisemitische liberale politici en hun aanhangers. Het veroordelen van Israël is hun favoriete excuus geworden om Joden te haten.

Elan Carr heeft gelijk. Het is de hoogste tijd om de antisemitische wortels van het antizionisme te belichten. Carr, een Jood, een veteraan van de Iraakse oorlog, en de kleinzoon van overlevenden van de Holocaust, weet waarover hij spreekt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.