Rabbijnse rechtbank vraagt om DNA-bewijs Joodsheid

Thursday, February 28, 2019 |  David Lazarus
Joden uit de voormalige Sovjet-Unie moeten een DNA-test ondergaan om hun etniciteit te bewijzen. Volgens ITIM, een instituut dat Joden bijstaat met religieuze diensten, zijn het afgelopen jaar twintig paren bij hen gekomen. Zij vroegen om hulp met een verzoek van de rabbijnse rechtbank om een DNA-test als voorwaarde voor het registreren van huwelijken.

‘Het verzoek van de Rabbijnse Rechtbank om een DNA-test uit te voeren om Joodse afkomst aan te tonen is discriminatie tegen immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie,’ zegt ITIM-oprichter Rabbi Dr. Seth Farber. Hij dreigt met betrekking tot deze zaak een verzoekschrift in te dienen bij het Hooggerechtshof van Israël.

Advocaat Elad Kaplan, directeur van ITIM, zei dat een paar tijdens de huwelijksvoorbereidingen naar hem toe kwam: de rabbijnse rechtbank beweerde dat zij vermoedde dat de moeder van één van de echtgenoten niet Joods was. Daarom eiste men een DNA-test. ‘In een ander geval beslisten de rabbijnen om de Joodsheid van een paar te onderzoeken, dat wettig gehuwd was door het Rabbinaat, en toen zij een paar jaar later een scheidingsverzoek indienden, vroeg de rechtbank om een DNA-test,’ aldus Kaplan.
‘Dit is discriminatie tegen immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie,’ vertelde Rabbi Farber op de Hebreeuwse website Ynet. Volgens Farber werden de laatste jaren zo’n 5.000 immigranten gevraagd om hun Joodsheid te bewijzen.

The Jerusalem Post schreef in 2017 over een rabbijnse uitspraak die een genetische test toestaat om als bewijs van Joodse afkomst voor bepaalde Asjkenazische Joden gebruikt te worden. Rabbi Yosef Carmel, mededirecteur van het Eretz Hemdah Institute for Advanced Jewish Studies, wilde bewijzen dat Asjkenazische Joden afstammen van slechts vier Joodse vrouwen die het Midden-Oosten meer dan duizend jaar geleden verlieten en zich in Europa vestigden. Volgens het wetenschappelijke rapport, dat in opdracht van Eretz Hemda voor zijn uitspraak is geschreven, is er een zekerheid van minstens 90% en tot 99%, dat iemand met specifieke genetische kenmerken in zijn mitochondriaal DNA afstamt van een van deze vrouwen. Deze studie en vele soortgelijke studies hebben binnen de wetenschappelijke gemeenschap tot een heftig debat geleid, zo blijkt uit het rapport.

Farber uitte eerder zijn bezorgdheid dat het gebruik van wetenschappelijke middelen om het Jodendom te bepalen rabbijnse rechters ertoe zou kunnen brengen om minder nauwkeurige, maar volstrekt geldige instrumenten in de Joodse wetgeving te verwerpen om iemands Joodse status vast te stellen.
‘In de afgelopen maanden zijn er studies gepubliceerd die duidelijk maken dat het onderzoek niet eenduidig is,’ verklaart Farber in het rapport. ‘Bovendien zijn deze rabbijnen minachtend over de Halachah – want er zijn Halachische hulpmiddelen voor het oplossen van deze problemen. Ik begrijp niet waarom de rabbijnse rechtbanken plotseling bereid zijn om de Halachah in de vuilnisbak te gooien en op de wetenschap te vertrouwen. Tot slot is het duidelijk, dat als we de DNA-test gebruiken, we een breuk in het Joodse volk zullen creëren.’

Avigdor Lieberman, die in de Sovjet geboren is en die de voormalige minister van Defensie is, stelde: ‘Dit is een schandelijke discriminatie en racistisch. Aangeen immigrant uit een ander land werd gevraagd om soortgelijke tests te doen.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.