Israëli's, noch Palestijnen, willen Trump's vredesplan

woensdag 27 februari 2019 |  Redactie Israel Today
Functionarissen van de regering-Trump hebben al gewaarschuwd, dat noch Israëli's noch Palestijnse Arabieren volledig achter het vredesplan, de 'deal van de eeuw' van de Amerikaanse president, zouden staan. Zij zouden de lokale oppositie tegen de regeling hebben onderschat.

Eerder deze week, liet de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, bepaalde aspecten van het nog niet gepubliceerde vredesplan doorschemeren tijdens zijn reis door het Midden-Oosten. Dat was genoeg om zowel bij Israëli's als bij Palestijnen harde kritiek op het plan te ontlokken.

Nieuw Rechts: Geen landconsessies, geen deling van Jeruzalem
De Israëlische minister van Onderwijs, Naftali Bennett, benadrukte dat uit de opmerkingen van Kushner was gebleken dat het plan van Trump, net als de vorige plannen, Israël onder druk zal zetten om gevaarlijke landconcessies te doen, mogelijk zelfs Jeruzalem te verdelen, om de oprichting van een soevereine Palestijnse Staat mogelijk te maken.

Bovendien waarschuwde Bennett dat de nauwe persoonlijke relatie van premier Benjamin Netanyahu met Trump het bijna onmogelijk zal maken om deze druk te weerstaan als Netanyahu de komende nationale verkiezingen in Israël zou winnen.

De columnist Caroline Glick, die voor het eerst kandidaat is voor de Knesset, als lid van Bennett's pas opgerichte partij Nieuw Rechts, zei dat ze zich gedwongen voelde om eindelijk de politiek in te gaan om Israël te helpen beschermen tijdens de gevaarlijke dagen die voor ons liggen.

In een Engelstalig radio-interview met The Land of Israel Network (zie hieronder) legde Glick uit, dat zodra Israël zijn volgende regering vormt, Trump zijn vredesplan zal publiceren, en dat Israël onmiddellijk onder intense diplomatieke druk zal komen. Er zal een voldoende sterke oppositie tegen het plan van Trump in de Knesset moeten zijn om ervoor te zorgen dat, wie ook de volgende premier is, deze niet gedwongen wordt door de Amerikanen om het soort concessies te aanvaarden dat de meeste Israëliërs verwerpen.

Het Israëlische Arabische Knessetlid Achmed Tibi vertelde het nieuwsportaal Ynet, dat het plan van Trump, waarvan hij, net als ieder ander, weinig details kent, 'een verschrikkelijk voorstel' is.

Net als veel van zijn Arabische collega's in Knesset, sluit Tibi zich aan bij de Palestijnse Autoriteit door de regering-Trump ervan te beschuldigen dat ze niet alleen schaamteloos pro-Israël, maar ook anti-Palestijns is.

De Palestijnse Autoriteit heeft natuurlijk geweigerd om met Trump samen te werken sinds zijn verrassende verkiezingsoverwinning in 2016. Om die reden is het weinig verrassend dat het nieuws over Trump's aanstaande 'deal van de eeuw' weinig anders dan minachting oproept van Ramallah.

Zoals de twee rivaliserende Palestijnse facties elkaar beschuldigden van steun aan Israël, beledigen ze nu elkaar ermee, het plan van Trump te hebben geaccepteerd. Deze week heeft Saeb Erekat, onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, Hamas vervloekt in een interview met Voice of Palestine Radio door te beweren dat de terreurgroep een verbond heeft met de agenda van de Amerikaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.