Video van de dag: Meer van Galilea boven gevarenlijn

Wednesday, February 27, 2019 |  Dov Eilon, David Lazarus
De waterstand van het Meer van Galilea is deze winter flink gestegen dank zij de gezegende regens, die deze winter zijn gevallen. Door de regenval van deze dagen heeft het meer eindelijk, voor het eerst in twee jaar, de onderste rode lijn bereikt, en het water blijft stijgen. Sinds het begin van het regenseizoen is het waterpeil met 1,64 meter gestegen. Tot de bovenste rode lijn zou de waterstand echter nog 4,18 meter moeten stijgen. Pas dan is het meer vol, meldt de Water Autoriteit.

Al drie jaar lang is er geen water uit het meer gepompt voor de landelijke watervoorziening. Wanneer de waterstand te laag wordt, is het zoetwatermeer te zout en is het water ondrinkbaar. Als het pompen was voortgezet, zou het waterpeil vandaag ver onder de onderste rode lijn liggen. Maar de zware regenval van deze week, en de aangekondigde storm, maken ons optimistisch over het herstel van Israëls waterrecervoir. En in het voorjaar zal de smeltende sneeuw van de berg Hermon, iets te noorden van het meer, helpen om het meer te vullen. En misschien behoort het eiland, dat door de droogte voor de kust van het meer is ontstaan, spoedig tot het verleden.

Ondanks deze gelukkige stijging herinnert de Water Autoriteit ons eraan, dat ze nog dicht bij het laagste niveau van het meer zijn, en dus nog dicht bij de gevarenzone: 'Na de winter komt de zomer, en in de zomer verdampt het water en daalt het niveau van het Meer van Galilea met een snelheid van meer dan een centimeter per dag - dus het is duidelijk dat het niveau weer zal dalen, en niemand van ons weet hoe de volgende winter eruit zal zien'.

Daarom mag u vandaag kijken naar een video van het meer, dat we in het Hebreeuws, naar zijn liervorm, Kineret noemen. Kineret is de benaming voor een lier of harp. De video toont de tocht van een boot voor de kust van Tiberias op een zonnige dag in februari.

Voordat u de video bekijkt, een belangrijke tip: Open eerst de volgende video met een prachtig lied over het Meer van Galilea, de Kineret. En bij de bovenste video schakelt u het geluid snel uit, tenzij u de daar geselecteerde achtergrondmuziek leuk vindt. Veel plezier op het Meer van Galilea.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.