Aanval op Likoed na geruchten over Trump's vredesplan

dinsdag 26 februari 2019 |  Ryan Jones
Uitspraken die Jared Kusner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, deze week deed over zijn 'deal van de eeuw', het vredesplan voor het Midden-Oosten, hebben de verkiezingscampagne in Israël weer flink verhit.

Trump heeft ingestemd met het uitstellen van de publicatie van zijn voorstellen tot na de komende nationale verkiezingen in Israël. Maar Kushner vertelde maandag aan Sky News, dat noch Israël noch de Palestijnen teveel verrassingen in het plan zullen aantreffen. Hij zei de meeste voorstellen overeen komen met de voorstellen die al 25 jaar op tafel liggen, met een grotere nadruk op economische stimulansen voor beide partijen.

De partij Nieuw Rechts haakte onmiddellijk in op de opmerkingen van Kushner en interpreteerde ze zo, dat Trump, net als zijn voorgangers, Israël onder druk zal zetten om verregaande land­concessies te doen, waaronder het verdelen van Jeruzalem, om de oprichting van een Palestijnse Staat mogelijk te maken.

'De woorden van Kushner bevestigen wat we al weten - dat de dag na de verkiezingen de Amerikanen een regering-Netanyahu-Gantz-Lapid zullen pushen om de oprichting van een Palestijnse Staat langs Autoweg 6 (nabij de Groene Lijn) toe te staan, evenals de verdeling van Jeruzalem, en Netanyahu zal concessies moeten doen,' zei Nieuw Rechts leider Naftali Bennett.
Vele Israëli's vrezen dat Bennett het misschien geen ongelijk heeft

De centristische Blauw en Wit factie, onder leiding van Benny Gantz en Yair Lapid, wordt al verondersteld voorstander te zijn van een verdere 'terugtrekking' van de Palestijnen. Dit zou leiden tot de oprichting van een of andere vorm van Palestijnse Staat met een deel van Jeruzalem als hoofdstad.

Netanyahu heeft de Israëli's gewaarschuwd dat een stem voor Blauw en Wit eigenlijk een stem voor de Arabische agenda is, omdat hij zichzelf afschildert als de enige leider die in staat is om de opkomst van een Palestijnse Staat te verhinderen.

Maar, zoals Bennett suggereerde, zou de nauwe persoonlijke relatie van Netanyahu met Trump hem eigenlijk vatbaarder kunnen maken voor de druk van de Amerikaanse leider.

In zijn laatste ronde van campagne-advertenties heeft Bennett gewaarschuwd, dat Netanyahu Jeruzalem zal verdelen, waarin Netanyahu's eigen verkiezings­campagnes in 1996 weerklinkt, toen hij het opnam tegen Shimon Peres.

Een woordvoerder van Netanyahu's Likoed partij reageerde door Bennett te beschuldigen van het verdelen van de rechtse stemmen op een manier die zal zorgen voor een centrum-linkse overwinning bij de opiniepeilingen, en benadrukte dat Netanyahu altijd Israël op de eerste plaats zal stellen, ongeacht wie er in het Witte Huis zit.

'Zij doen valse beschuldigingen tegen de Likoed om stemmen bij Likoed weg te trekken, en dit zal de opkomst van een linkse regering van Lapid en Gantz mogelijk maken,' zei de functionaris. Hij wees er ook op, dat Bennett aanvankelijk had beloofd om zich te richten op centristische kiezers om het rechtse blok te ondersteunen.

'Netanyahu waakte over het Land en de Staat Israël tegenover de onvriendelijke regering-Obama en hij zal dit tegenover het ondersteunende beleid van de regering-Trump blijven doen,' vervolgde de functionaris.
Bennett en zijn partij noemden de reactie van Likoed 'nep nieuws'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.