Het Palestijns-Jordaanse plan om ‘Oost-Jeruzalem’ in te nemen

dinsdag 26 februari 2019 |  Yochanan Visser
Opnieuw proberen Palestijns-Arabische moslims, gesteund door buitenlandse actoren, onrust te zaaien over de Tempelberg, waar zij talrijke illegale gebouwen en moskeeën hebben gebouwd.

Afgelopen vrijdag hebben duizenden Arabische moslims die ‘Allah Hu Akbar’ riepen de status quo op de Tempelberg opnieuw gebroken. Zij gingen namelijk een gebied binnen dat bekend staat als de Gouden Poort of Bab al-Rahma (Poort van Barmhartigheid) in het Arabisch. De Gouden Poort, of Sha'ar HaRachamim in het Hebreeuws, zal de poort zijn die de Messias in de toekomst zal gebruiken om de Tempelberg op te gaan (volgens de Joodse traditie). Sinds 2003 was de poort gesloten voor het publiek, nadat Hamas en de noordelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël hem begonnen te gebruiken voor anti-Israëlische politieke activiteiten.

Fatah-ambtenaar Abdel Khader zei dat de gewelddadige overname van de Gouden Poort te maken had met pogingen van Joodse ‘kolonisten’ (Joods-Israëlische bezoekers) om de el-Aqsa moskee te ‘bevuilen’.
Khader zei dat de relschoppers ‘een grote overwinning voor alle Arabieren en Moslims behaalden’. Zijn collega Mohammed Shtayyeh schepte op dat de actie ‘bewijst dat alle Israëlische beslissingen en maatregelen om Jeruzalem Joods te maken, zijn mislukt.’

De Israëlische politie probeerde de gewelddadige overname van het Gouden Poort-gebied niet te verijdelen, maar besloot in plaats daarvan tientallen moslimactivisten te arresteren. Zij werden dezelfde dag nog vrijgelaten.
Op zaterdag arresteerde de politie echter twee prominente Arabisch-Palestijnse activisten die volgens de politie achter de organisatie van de Gouden Poort-actie zaten.

Ha'aretz analist Amos Harel denkt dat de onrust rond de Gouden Poort te maken heeft met de Israëlische beslissing om de overdracht van belastingopbrengsten en invoerheffingen aan de Palestijnse Autoriteit (PA) te stoppen vanwege haar zogenaamde 'pay to slay’-beleid van maandelijkse toelagen aan gevangen Palestijnse terroristen en hun families.
Harel noemt de situatie in Jeruzalem een ‘tikkende bom die de Israëlische verkiezingen zou kunnen verstoren’.
Hij heeft gelijk over de tikkende bom. Het verband dat hij vervolgens legt met de beslissing om geld in te houden dat de PA gebruikt om terroristen te betalen die Israëli’s en hun families hebben gedood of verwond, klopt echter zeker niet.

Ten eerste – zoals Harel zelf toegeeft – ontstonden de spanningen op de Tempelberg ruwweg een week voor het besluit van het Israëlische veiligheidskabinet. Dit gebeurde nadat de Jordaanse beheerder Wakf een nieuwe uitgebreide raad had gevormd die de Tempelberg zou beheren.
De nieuwe raad bestaat uit Fatach-leden en PA-functionarissen, naast leden van de Moslimbroederschap met banden met de radicale noordelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël en met het islamitische regime van de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Deze nieuwe Wakf-raad moedigde openlijk het hernieuwde geweld op de Tempelberg en de overname van de Gouden Poort aan, onder het voorwendsel dat Israël van plan was daar een gebedshuis voor Joden te bouwen.

Natuurlijk bestaat een dergelijk plan niet, maar Machmoud Habbash, adviseur voor religieuze zaken van PA-leider Machmoud Abbas, achtte het desalniettemin noodzakelijk een beroep te doen op zijn mede-moslims om de Tempelberg te verdedigen. Habbash zei dat de Gouden Poort deel uitmaakte van de ‘islamitische leer’ en waarschuwde moslims om geen centimeter van Jeruzalem en de Tempelberg op te geven, omdat dat gelijk zou staan aan het opgeven van Mekka en de Koran.

Ten tweede lijken Jordanië en de PA zich te schrap te zetten voor de publicatie van de 'deal van de eeuw’ van president Donald Trump: het nog niet gepubliceerde nieuwe Amerikaanse vredesinitiatief dat al gelijk is afgewezen door de PA en andere Palestijnse groepen.
Volledige Palestijnse controle over de gehele Tempelberg zal Israëls streven naar internationale erkenning van zijn soevereiniteit over heel Jeruzalem op de proef stellen. Bovendien zal het feiten op de grond vaststellen die Trump's vredesteam niet kan negeren.

Dan is er nog het feit dat buitenlandse actoren zich proberen te mengen in de interne Israëlische aangelegenheden in Jeruzalem en Arabische activisten in het oostelijke, noordelijke en zuidelijke deel van de stad financieren en aanzetten tot actie tegen Israël.
Jordanië heeft van oudsher de islamitische heiligdommen op de Tempelberg beheerd en is zich bewust van pogingen van andere moslimstaten om voet aan de grond te krijgen in Jeruzalem. Saoedi-Arabië en Marokko zijn twee van deze vreemde landen, terwijl het islamitische regime van Erdogan in Turkije ook op de loer ligt.

Dr. David Koren van het Jerusalem Institute for Strategy and Security zegt: ‘De Turkse populariteit in Oost-Jeruzalem is de laatste jaren zo gegroeid dat leiders in Jordanië, Saoedi-Arabië en de PA Israël hebben verteld dat Erdogan invloedssferen opbouwde in Oost-Jeruzalem die hun belangen en die van Israël in gevaar brachten.’
De Turken werken samen met lokale leden van de Moslimbroederschap en financieren een groot deel van de zogenaamde Dawa-activiteiten (liefdadigheid met als doel het overreden en bekeren) in Jeruzalem.

Er zijn ook niet-overheidsactoren die zich actief inzetten voor een volledige moslimcontrole over de Tempelberg en in ieder geval over het Arabische Jeruzalem.
Een van hen is de islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir (de partij van de bevrijding), een organisatie die in Jeruzalem is opgericht, maar nu over de hele wereld vertakkingen heeft. Hizb ut-Tahrir wil, net als ISIS, een wereldwijd kalifaat oprichten, maar wil dat doen via Dawa en de geweldloze Jihad. In Israël wil Hizb ut-Tahrir de 'zionistische' regering vervangen door een moslimregering die zich strikt houdt aan de sharia, de islamitische wet.
Tot nu toe is de wereldwijde islamitische organisatie er niet in geslaagd om de moslimmassa's in Israël te mobiliseren en probeert zij alleen de sharia in de Arabische wijken en buitenwijken van Jeruzalem af te dwingen.

De PA en Jordanië werken nu samen om een Israëlisch plan te verijdelen dat tot doel heeft de levensomstandigheden in de Arabische delen van Jeruzalem aanzienlijk te verbeteren en de matriculatie-programma's op Arabische scholen in de stad te veranderen. Het grootschalige Israëlische rehabilitatieprogramma in Arabisch Jeruzalem wordt door de PA en Jordanië gezien als een 'zionistisch complot' om het Palestijnse en islamitische karakter van Jeruzalem te ontwortelen.

Een andere reden waarom de PA en Jordanië hun samenwerking op het gebied van Jeruzalem-gerelateerde kwesties hebben uitgebreid, is om de islamitische dominantie over de Arabische moslims in Jeruzalem te dwarsbomen en de Palestijns-Jordaanse controle te versterken over wat doorgaans Oost-Jeruzalem wordt genoemd (Noord-, Oost- en Zuid-Jeruzalem).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.