Wat betekent aftreden van Iraanse minister van Buitenlandse Zaken?

Tuesday, February 26, 2019 |  David Lazarus
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif nam maandagavond ontslag, nadat hij had geklaag dat het buitenlandse beleid van Iran 'door machtsstrijd is vergiftigd'. Zarif kondigde zijn ontslag aan in een Instagram-post, een van de weinige sociale media die niet geblokkeerd zijn in de restrictieve moslimstaat.

Een wolk van speculatie hangt over de plotselinge mededeling van de minister en over de toekomst van de Iraanse nucleaire plannen. Zarif speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen over het nucleaire akkoord van 2015, bedoeld om te voorkomen dat Iran een kernwapen bouwt. Iran blijft dreigen alles wat in zijn macht ligt te gebruiken om 'Israël volledig te vernietigen'. Het aftreden van Zarif wekt nu nieuwe twijfel over de toekomst van de deal, nadat president Donald Trump een einde maakte aan de betrokkenheid van de VS. De Iraanse hardliners hebben de onderhandelingen van Zarif met het Westen nooit vertrouwd.

Er zijn speculaties dat Zarif uiteindelijk besloot af te treden nadat hij was uitgesloten van deelname aan een recent bezoek van de Syrische president Assad aan Teheran. Iran is de belangrijkste ondersteuner en aanstichter van Assad's brute oorlog tegen zijn eigen volk. Het buitenlands beleid van Teheran, gestut door Russische en Chinese steun, is verhard ten opzichte van Syrië, en Zarif is een ongewenst en onnodig gematigd element in het Iraanse regime geworden.

Zarif, die is opgeleid in de VS en gepromoveerd in internationaal recht aan de Universiteit van Denver, is sinds 2013 het gezicht van de diplomatieke en media-inspanningen van Iran tot 'verzoening met de wereld'. Maar de nucleaire bedoelingen van Iran en de agressieve regionale oorlogszucht tegenover Israël en andere landen in het Midden-Oosten hebben het land nog dichter bij Rusland en China betrokken. Het verrassende vertrek van Zarif lijkt een nieuwe stap te zijn in de richting van een hardline Iraans leiderschap dat zijn oorlogszuchtige agenda niet wil opgeven.

Iran is een van de grootste olieproducenten ter wereld, met een jaarlijkse export ter waarde van miljarden dollars. Onder druk van Amerikaanse en internationale sancties en een devaluatie van de munteenheid wordt het land opnieuw geconfronteerd met grootschalige protesten tegen de stijgende prijzen. Nu de gematigde minister van Buitenlandse Zaken uit de weg is, zal Iran hard optreden tegen de demonstranten.

In reactie op de bekendmaking van Zarif zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op Twitter, dat het beleid van de regering-Trump ten opzichte van Iran onveranderd zou blijven. 'Hij (Zarif) en Hassan Rouhani zijn gewoon frontmannen voor een corrupte religieuze maffia. Ons beleid is onveranderd - het regime moet zich gedragen als een normaal land en zijn bevolking respecteren.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.