Abbas roept EU-landen op om 'Palestina' te erkennen

maandag 25 februari 2019 |  Redactie Israel Today
De zogenaamde 'deal van de eeuw' zal, net als alle andere vredesplannen die niet op internationale resoluties steunen, mislukken indien deze niet leidt tot het oprichten van een onafhankelijke en soevereine Staat Palestina met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Machmoud Abbas (Archieffoto: Flash90)

Dat zei de Palestijnse leider Machmoud Abbas zondag in Sharm-El-Sheikh op een conferentie van de EU en de Liga van Arabische Staten over de Amerikaanse vredesinitiatieven.

Verder zei hij dat de pogingen van de Amerikaanse regering en Israël, om de betrekkingen tussen Israël en de Arabische staten te normaliseren, geen vrede en veiligheid voor Israël zullen brengen. De enige weg tot een oplossing van het conflict is volgens hem het Arabische vredesinitiatief van 2002.

Vervolgens riep Machmoud Abbas de Europese staten op om stappen te nemen om vrede te kunnen sluiten. In de eerste plaats gaat het dan om de beëindiging van Israëls nederzettingenpolitiek, het realiseren van de tweestaten-oplossing, en de erkenning van de Staat 'Palestina'. Ook zou voor de Palestijnse Staat de onbeperkte status bij de Verenigde Naties gegarandeerd moeten worden.

Abbas herhaalde zijn oproep tot een internationale vredesconferentie en het creëren van een internationaal mechanisme ter bevordering van de onderhandelingen. De Europese landen zouden hun betrekkingen met Israël in het kader van de EU-verplichting tot de basisprincipes van het vredesproces, van de tweestaten-oplossing binnen de grenzen van 1967 en van de mensenrechten en het internationale recht, vastleggen.

Met de hier genoemde bereidheid van Machmoud Abbas tot vredesonderhandelingen was het overigens altijd afgelopen wanneer premier Netanyahu opriep tot vredesbesprekingen. Dan kwamen er van Palestijnse zijde een reeks eisen vooraf, zonder welke men niet bereid was om naar de onderhandelingstafel terug te keren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.