Iran: Israël vertraagt onze opbouw in Syrië niet

maandag 25 februari 2019 |  Redactie Israel Today
Iran beweert dat de honderden Israëlische luchtaanvallen op zijn installaties in Syrië er niet in zijn geslaagd om zijn plannen in het door oorlog verscheurde land in te perken. Misschien moet Israël directe militaire aanvallen tegen de Islamitische Republiek overwegen.

Afbeelding: De Iraanse president Hassan Rouhani volgt een militaire parade in Teheran. (Foto: EPA-EF/Abedin Taherkenareh)

'We hebben meer dan 90 procent van onze doelstellingen bereikt. Dus, de Israëlische strafaanvallen hebben geen strategisch effect gehad en het verzet heeft zijn activiteiten voortgezet', pochte Ali Shamkhani, secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad van Iran, in commentaar voor de Iraanse media.

De verklaring van Shamkhani zou wel eens meer kunnen zijn dan alleen gebakken lucht.
IDF Maj.-Gen. (res.) Amos Gilad, de voormalige research chef van de militaire inlichtingendienst, zei eerder deze maand op een veiligheidsconferentie in het Interdisciplinair Centrum in Herzliya bij Tel Aviv.vrijwel hetzelfde: 'Op tactisch en operationeel niveau zijn de aanvallen op de Iraniërs krachtig. Maar op strategisch niveau zijn wij niet succesvol.'

Het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies publiceerde in januari zijn Strategische Beoordeling voor Israël 2018-2019 uit, dat eveneens opmerkte dat de huidige Israëlische luchtsuperioriteit waarschijnlijk niet de Iraanse militaire opbouw in Syrië zou stoppen, en dat Israël directe militaire aanvallen tegen de Islamitische Republiek moet overwegen. 'Israël moet (...) voorbereid zijn op de mogelijkheid dat de oorlog zich uitbreidt naar Libanon of direct naar Iran', aldus het rapport, er op wijzend dat het Syrische leger aan het herstellen is en binnenkort in staat zal zijn om Israëlische luchtaanvallen met de hulp van de Russen beter te bestrijden.

Zie ook INSS rapporten 1134 en 1135.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.