Israël stelt sneltrein­verbinding naar Perzische Golf voor

Sunday, February 24, 2019 |  David Lazarus
Tijdens zijn laatste reis naar de Perzische Golf onthulde de Israëlische minister van Verkeer plannen voor een hoge­snelheids­trein­verbinding van Haifa naar de Perzische Golf. Het voorgestelde sneltreintraject zou door Saoedi-Arabië en andere soennitische Arabische Staten leiden en Iraanse sjiitische terroristen omzeilen.

Afbeelding: Netanyahu en Katz in de sneltrein naar Jeruzalem (Archieffoto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

De plannen om Israël met de omliggende Arabische Staten te verbinden, vormen een geheel nieuwe benadering tussen de Joodse Staat en zijn islamitische buren. Sinds de oprichting van Israël hebben Arabische naties de toegang tot moslimlanden voor Israëli's verboden, met uitzondering van Egypte en Jordanië, waar reizen uiterst beperkt en gevaarlijk is. Zelfs vliegtuigen die van of naar Israël vliegen mogen niet over Arabische landen vliegen.

Het openen van reizen voor handel en toerisme tussen Israël en zijn Arabische buren heeft de mogelijkheid om het gehele Midden-Oosten te veranderen en Israëlische technologie, democratische waarden en Joodse creativiteit in het hart van de moslimwereld te brengen. 'De trein zal Israël, Saudi-Arabië en de Golfstaten, evenals het toekomstige Irak, met elkaar verbinden', aldus Katz.

Een tijdje geleden toonde Katz de plannen voor de aanleg van de snelle treinverbinding bij een verrassings­bezoek in Oman aan de Perzische Golf. De sultan van Oman toonde grote belangstelling voor het voorstel. De reis van Katz gebeurde slechts enkele weken na het bezoek van premier Netanyahu aan de Golfstaat. Netanyahu zoekt, in verband met de Iraanse sjiitische agressie in de hele regio, naar een intensivering van de betrekkingen met de soennitische Arabische golfstaten.

Ideeën voor de spoorverbinding met de Arabische naties kwamen ook op na een bezoek van de Israëlische minister van Cultuur en Communicatie, Miri Regev aan de Verenigde Arabische Emiraten, waar zij deelnam aan een nog nooit voorgekomen medaille­ceremonie voor een Israëlische judo-atleet, waarbij de Israëlische vlag gehesen was en op de achtergrond het HaTikva klonk, het Israëlische volkslied.

Uitzending van i24 News van 5 november 2018

Hoewel de spoorverbinding voor de Palestijnen onvergelijkbare handels- en reismogelijkheden zou openen, hebben Palestijnse ambtenaren een aanbod van de Israëli's afgewezen om die spoorlijn op zijn route naar Arabische naties door Palestijnse gebieden aan te leggen. 'Israël bood ons de mogelijkheid om deel te nemen aan een spoorweg­programma dat Haifa met een reeks Arabische hoofdsteden zou verbinden,' aldus Hussein-al-Sheikh, die minister voor civiele zaken van de Palestijnse Autoriteit, op Twitter. 'Maar wij wezen het aanbod af,' zei al-Sheikh. 'Wij zullen de betrekkingen met Israël niet normaliseren en we zullen niet deelnemen aan economische oplossingen die de bezetting in stand houden.'

De afwijzing kwam voort uit angst voor een normalisering tussen Israël en de Arabische Staten. Palestijnse leiders beschouwen elke normalisering van de grenzen tussen de Arabische Staten en Israël als een bedreiging voor hun onhoudbare plannen om een nationale Staat binnen de grenzen van voor 1967 en met Jeruzalem als hoofdstad te bereiken. Al 70 jaar proberen Arabische landen in het Midden-Oosten die Israël omsingelen, met boycots en diplomatieke druk Israël te dwingen tot landbeloftes aan de Palestijnen.

Maar ondanks sancties, blokkades en oorlogen groeit en ontwikkelt Israël zich steeds verder. Veel moslim­landen worden zich bewust van de realiteit, dat Israël hier zal blijven en dat een opening tegenover de Joodse natie zegen en welstand in de regio zal brengen. De Arabische landen hebben in toenemende mate genoeg van het afwijzen door de Palestijnen van verstandige pogingen om een vredesovereenkomst met de Israëli's te bereiken.

Na het laatste bezoek van Netanyahu aan de golfstaat Bahrein publiceerde het bureau van de premier een video, waarin de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Khalid bin Ahmed Al Kalifa, toegaf dat het Palestijnen­probleem niet meer hun belangrijkste zorg is. 'Wij zijn opgegroeid met als belangrijkste thema de strijd tussen Palestina en Israël,' zei de Arabische leider. 'Maar toen zagen we dat de gevaarlijkste uitdaging vanuit Teheran kwam.'

Het plan voor een hogesnelheidstrein, die de Middellandse Zee verbindt met de Perzische Golf, werd naar verluidt in Washington zeer positief opgenomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.