Moslims eisen toegang tot gebied bij Gouden Poort

Sunday, February 24, 2019 |  David Lazarus
Duizenden Palestijnen, die 'Allahu Akbar' roepen (Allah is groot) en met van Palestijnse vlaggen zwaaiden braken dit weekend door in het gebied van de Gouden Poort, dat naar de Tempelberg leidt.

Afbeelding: De islamitische begraafplaats voor de dichtgemetselde Gouden Poort. (Foto: Uri Lenz/Flash90)

Israël had in 2003 het gebied op last van de rechtbank gesloten, nadat Hamas en activisten van de Islamitische Beweging zich bezig hielden met subversieve activiteiten tegen de Staat, zoals constructiewerk, waarbij Joodse antiquiteiten uit de tijd van de Joodse aanwezigheid in het gebied verloren zouden gaan.

Sheik Abdel Azim Salhab, voorzitter van het islamitische bestuur van de islamitische religieuze gebieden op de Tempelberg (WAQF), prees de Palestijnen voor het gebruik van geweld om het gebied van de Gouden Poort te betreden. Hij zei dat ze nu verder gaan om de weg voor moslims te openen om er dagelijks binnen te gaan.

Abdel Kader, de topfunctionaris van Fatach (PLO), zei dat de gebeurtenissen van vrijdag op de Tempelberg deel uitmaakten van een inspanning 'om kolonisten tegen te houden van defiling al-Aqsa Moskee. Hij zei dat de Palestijnen die de Gouden Poort bestormden, ,,een grote overwinning namens alle Arabieren en Moslims.

Het gebied dat bekend staat als de Gouden Poort is een van de acht poorten in de muren rond de Oude Stad van Jeruzalem. De Gouden of Oostelijke Poort kijkt uit op de Olijfberg en biedt de meest directe toegang tot de plek waar Salomo's Tempel stond. In het Hebreeuws wordt het Sha'ar Harachamim, 'Poort van Barmhartigheid' genoemd, vanwege de nabijheid van de Heilige der Heiligen en de Verzoendeksel. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de belangrijkste plaatsen voor het Joodse gebed.

De poort werd in 1541 verzegeld (dichtgemetseld) door de Ottomaanse sultan Suleiman om de terugkeer van de Joodse Messias door de poort te voorkomen zoals voorspeld in de Hebreeuwse Bijbel. In de Joodse literatuur staat vermeld dat wanneer de Messias (de beloofde verlosser van de Joodse natie, zoals voorspeld in de Joodse Bijbel) arriveert, hij Jeruzalem zal binnengaan via de Oostelijke, of Gouden Poort. De Turkse indringers hebben ook een islamitische begraafplaats voor de poort aangelegd om Joden uit de buurt te houden, omdat het voor een Jood onrein wordt geacht om een islamitische begraafplaats te betreden.

Jezus ging Jeruzalem binnen door de poort, omstreeks het jaar 30 (lang voordat deze door de Ottomanen werd geblokkeerd), toen Hij van de Olijfberg terugkwam en de tempel binnenkwam, volgens Lucas 19:28-48. Eenmaal in de stad zei Jezus dat hij niet meer gezien zou worden totdat Jeruzalem hem erkent als Messias (Matteüs 23:37-39).

De Gouden Poort wordt momenteel door de Arabieren beschouwd als hun exclusieve eigendom. De Gouden Poort blijft verzegeld en geblokkeerd en de moslim-autoriteiten weigeren Joden toe te staan in het gebied te bidden. Het met geweld door de poort gaan en het schreeuwen van 'Allah is groot' kan als een overwinning voelen voor Palestijnen die zich zorgen maken over alledaagse politieke geschillen.
Zie ook de Times of Israel.

Volgens de Bijbelse profetie zullen de voeten van de Messias echter op een dag de Olijfberg raken en zal hij recht naar beneden en dwars door de Gouden Poort lopen om Jeruzalem te bevrijden van haar slavernij en een eeuwige vrede te brengen, zowel voor de Arabieren als voor de Joden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.