Op wie gaan Israëls Arabische kiezers stemmen?

zondag 24 februari 2019 |  Redactie Israel Today
De Arabische kiezers in Israël zijn teleurgesteld over hun mogelijkheden voor de komende landelijke verkiezingen. Om de stemmen van de rechtse Joodse kiezers in Israël te winnen, prijzen de meeste mainstream partijen hun betrouwbare Joodse kandidaten aan.

Ondertussen lijken de handvol Arabische partijen meer geïnteresseerd in het vertegenwoordigen van een vijandige 'Palestijnse zaak' dan in zich inzetten ten behoeve van de lokale Arabische bevolking.

Abdul al-Rahman, een inwoner van de Arabische stad Abu Ghosh in Jeruzalem, vertelde aan Israel Hayom dat na de laatste verkiezingen de Verenigde Arabische Lijst (de gezamenlijke lijst van alle vier de Arabische partijen) 'ons niet vertegenwoordigde en grote schade toebracht aan de gewone Arabische burger die wil integreren'. Al-Rahman vertokte een groeiend sentiment onder de doorsnee Israëlische Arabieren, die gewoon willen integreren in de Joodse Staat en een vreedzaam en welvarend leven willen leiden. Daarom gaan steeds meer Arabieren vrijwillig in militaire dienst om samen met hun Joodse landgenoten de natie te beschermen.

Al-Rahman legde verder uit dat de Arabische partijen in Knesset 'een inferieure, vernederde Arabier willen zien, als een kat die geaaid moet worden. Waarom? Want zolang de Arabieren in Israël in die toestand verkeren, doet die het werk voor hen. Ze willen dat de Arabieren hen smeken en zwak zijn in vergelijking met hen. Ze hebben de burgers, die op hen hebben gestemd, in de steek gelaten en hebben zich in plaats daarvan gericht op de belangen van president Machmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, en van Syrië.'

Dr. Suhaila Ahmad Halil, een vrouwelijke moslimarts uit de noordelijke kuststad Acre, vertelde de krant dat de Arabische partijen in de Knesset zich moeten schamen omdat ze niets anders doen dan 'het eren en verheerlijken van moorddadige terroristen': Ze voeren het woord, praten over Palestina en merken niet op wat hier gebeurt.'

Deze commentaren leken erg op wat Arabische kiezers zeiden, die we voor Israel Today hebben geïnterviewd voor de laatste nationale verkiezingen in 2015.

Samer Anzawi, een inwoner van Nazareth, vertelde ons dat hij en zijn familie op een Joodse partij, Koelanoe, hadden gestemd omdat 'de Arabische partijen mij nooit hebben vertegenwoordigd. Ze praten misschien veel over gelijke kansen, de eisen van de Arabische sector en het verlagen van de kosten van levensonderhoud, maar uiteindelijk doen ze niets. Ze zijn al eeuwenlang in de politiek, maar er is niets veranderd.'

Anzawi bekritiseerde ook de Arabische politici in de Knesset omdat ze het grootste deel van hun aandacht richten op de Palestijnse zaak, in plaats van zich te gedragen als vertegenwoordigers van een sector van de Israëlische bevolking.

'Het enige waar ze om geven zijn mensen op de Westelijke Jordaanoever, niet mensen zoals ik, die in Nazareth en elders wonen, die zesduizend shekel per maand verdienen, maar een groot gezin hebben om te voeden en meerdere rekeningen te betalen,' stelde hij. 'Ik wil dat de regering iedereen vertegenwoordigt - of het nu Joods of Arabisch is - en niet een partij die de nadruk legt op haar etnische afkomst en op de gevoelens van mensen speelt als het gaat om sociale onrechtvaardigheid en ongelijkheid'.

Deze en andere critici van de Arabische partijen hebben opgemerkt dat recente opiniepeilingen er op wijzen, dat enkele de kiesdrempel misschien niet halen wanneer het volk op 9 april stemt.

Arabieren maken ongeveer 20 procent uit van de Israëlische bevolking. Dat betekent dat hun handvol politieke partijen, evenals die van de ultraorthodoxe Joden (die ongeveer 15 procent van de bevolking uitmaken), niet veel moeite zouden moeten hebben om genoeg zetels te winnen om de Knesset te betreden.[waar een kiesdrempel van 3,25 procent geldt]. Dat ze daar moeite mee hebben geeft aan dat veel Israëlische Arabieren niet op de Arabische partijen stemmen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.