Israëlische ruimtesonde op weg naar de maan

vrijdag 22 februari 2019 |  Dov Eilon
In Israël werd donderdagnacht geschiedenis geschreven, toen om 3.45 uur plaatselijke tijd de Israëlische ruimtesonde Bereshiet vanaf Cape Canaveral in Florida op een SpaceX raket richting maan werd afgeschoten.

Het controlecentrum van de Israëlische maanmissie van SpaceIL bevindt zich in Jehoed, waar de afgelopen nacht honderden mensen, waaronder ook veel kinderen, verbleven om bij deze historische gebeurtenis aanwezig te zijn. Onder de aanwezigen was ook premier Benjamin Netanyahu met zijn vrouw Sara.
Voor de start zei hij: 'Deze avond wil ik allereerst de herinnering aan Ilan, Rona en Assaf Ramon eren. Hier gebeurt iets prachtigs. Het is een grote stap voor Israël, maar een reuzenstap voor de Israëlische technologie. Een paar uur geleden zei ik dat Israël een opkomende wereldmacht is, op weg naar de maan. Dat is een reusachtige prestatie, en het toont ook waartoe een land in staat is, dankzij de mensen hier en hen die hier achter mij (in de controlekamer) zitten, waaronder wetenschappers, ingenieurs, fysici, wiskundigen, managers en donateurs.'

'Ik verzocht om een Tenach (Bijbel), een Israëlische vlag met opschrift 'Am Israel Chai' (het volk Israël leeft) naar de maan te brengen. Dat was goed. Dat zoiets mogelijk is, daar kon je tot nog toe alleen maar van dromen. Wij zijn een klein land, rijk aan initiatieven en groot in verworvenheden. Er zijn vier landen die ruimtesondes naar de maan hebben gebracht. Een daarvan is 800 keer zo groot als wij, een ander 500 keer, en weer en ander iets minder dan dat. Wij zijn een klein reusachtig land, en dat hier is slechts het begin.”


Foto: Kobi Gideon (GPO)

Netanyahu prees de verantwoordelijken voor hun prestaties en keek in de toekomst: 'Ik hoop dat jullie al de ruimtesonde naar Mars plannen. Bemand of onbemand, dat is minder belangrijk. Maar dit toont alleen hoe onze mensen zijn, wat zij zijn, met diepe wortels in ons erfgoed, die ernaar streven om steeds meer te bereiken. U ziet dat op ieder gebied. U ziet hoe wij doorbraken realiseren. Ik wil u alleen zeggen: Goed gedaan. Wij bidden voor het succes. Maar het plaatsvinden van dit experiment is alleen al een groot succes.”

Vervolgens keek Netanyahu samen met de andere aanwezigen naar de lancering van de ruimtesonde 'Bereshiet', die onder veel gejuich en applaus door een raket het heelal in werd gestuurd, op zijn lange weg naar de maan.

Een lange weg te gaan
Totdat de Israëlische ruimtesonde op 11 april zijn doel zal bereiken en op de maan zal landen, zal hij een afstand hebben afgelegd van 6 miljoen kilometer, hoewel de maan slechts ongeveer 356.000 tot 406.000 kilometer van de aarde verwijderd is. Bereshiet maakt gebruik van de zwaartekracht van de aarde om een hogere snelheid te bereiken, wat een grote hoeveelheid brandstof bespaart. Daarom zal hij eerst elliptische banen rond de aarde afleggen, totdat de gewenste snelheid is bereikt. Hij heeft dan de grootste afstand doorlopen die ooit op weg naar de maan is afgelegd.

Wanneer alles volgens plan verloopt, zal de ruimtesonde op 4 april door de zwaartekracht van de maan verder worden aangetrokken. Een week later, op 11 april, zal de Bereshiet-ruimtesonde dan op de maand landen en Israël tot het vierde land maken dat een ruimtevoertuig op de maand heeft laten landen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.