Wereldraad van Kerken spioneert tegen Israël

vrijdag 22 februari 2019 |  David Lazarus
De Wereldraad van Kerken (WCC) is betrapt op het financieren van spionnen die zich voordoen als toeristen om bevooroordeelde en opruiende rapporten te presenteren over de 'wrede en onderdrukkende behandeling van Palestijnen door Israël'.

Afbeelding: 'Toeristen' protesteren tegen Israël bij Hebron op 7 juli 2018. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Het WCC-programma met de naam 'Ecumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel (Oecumenische Begeleidingsprogramma in Palestina en Israël, EAPPI) stuurt buitenlanders naar Samaria en Judea die zich voordoen als toeristen. Als christelijke pelgrims die Bijbelse plaatsen rond Jeruzalem en Hebron bezoeken, nemen deze politiek gemotiveerde activisten foto's en publiceren valse nieuwsberichten over zogenaamde 'mishandelingen' door Israël van Palestijnen.

In hun 'nieuwsberichten' gebruiken deze anti-Israëlische spionnen Bijbelverzen en theologische termen 'geladen met antisemitisme', aldus Amit Barak, een van de Israëli's die de groep aan het licht brachten. Zij postten zelfs antisemitische foto's zoals een 'Davidsster die op Palestijnse kinderen bloedt', zei hij.

Bekijk hier de verklaring van Barak:

Barak, die in het Judese gebergte ten zuiden van Bethlehem woont, zag steeds de EAPPI-activisten buiten zijn huis. Nadat verscheidene weken op hen had gelet terwijl zij zich als toeristen voordeden, besloot hij in actie te komen en hun zwendel bekend te maken.

Itai Reuveni, een expert die werkt voor NGO Monitor, wees erop dat deze EAPPI-activisten alleen naar Israël worden gestuurd en niet naar enig ander conflictgebied op de wereld Dat bewijst dat 'het een politiek project is, vermomd als mensenrechten'. Reuveni's groep rapporteerde dat de Wereldraad van Kerken 1.800 vrijwilligers naar Judea en Samaria heeft gestuurd om 'getuige te zijn van het leven onder bezetting'.

Ondanks het feit dat EAPPI zich voordoet als een mensenrechten- en beschermingsprogramma, legt EAPPI veel nadruk op politieke belangenbehartiging voor, tijdens en na de reis. Wanneer vrijwilligers terugkeren naar hun thuislanden en kerken, gaan ze zich bezighouden met anti-Israël activiteiten, zoals BDS (boycot, desinvestering en sancties) campagnes en vergelijken ze Israël met apartheid in Zuid-Afrika en nazi-Duitsland.

Door de WCC gefinancierde activisten hebben nauw samengewerkt met Hassan Breijieh, woordvoerder van de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ze stuurden ook vrijwilligers naar het huis van de Palestijnse terrorist die in 2017 Yosef Salomon, zijn dochter Chaya en zoon Elad doodstak.

Volgens The Jerusalem Post heeft de WCC geweigerd commentaar te leveren op berichten van talrijke nieuwsagentschappen die hun illegale activiteiten in Israël aan de kaak stellen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.