Nederlands erkent 'Palestina' als officiële geboorteplaats

vrijdag 22 februari 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Palestijnse Nederlanders hoeven niet langer Israël als geboorteland op te geven. Ze kunnen straks de ‘Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem’ bij de burgerlijke stand laten registreren, meldde de Volkskrant vorige week.

Tot nu toe konden in Nederland verblijvende Palestijnen, die niet Israël als geboorteland willen opgeven, kiezen voor 'code 0000' ofwel 'geboorteland onbekend'. Het kabinetsbesluit is genomen om een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te voorkomen. Een in Oost-Jeruzalem geboren Palestijnse Nederlander wilde af van ‘Israël’ als geboorteland, en stapte naar de rechter. De hoogste bestuurlijke rechter, de Raad van State, stelde de 26-jarige man vorig jaar in het ongelijk. Met de nieuwe regeling, die geldt voor Palestijnen geboren na 15 mei 1948, is een gang naar Straatsburg voorkomen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken merkte in een verklaring op dat de stap goed aansloot bij 'het Nederlandse standpunt dat Israël geen soevereiniteit over deze gebieden heeft', hoewel het ook benadrukte dat dit geen erkenning van Palestina als onafhankelijke staat betekent. Dat zou in strijd zijn met het beleid van de Europese Unie, die met deze erkenning wacht tot na het sluiten van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Alleen Zweden heeft zich tegen dit beleid onder EU-leden verzet door 'Palestina' in 2014 als staat te erkennen, meldde World Israel News

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.