Gezamenlijke lijsten bij Centrum-links en Rechts

donderdag 21 februari 2019 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Deze donderdag is het de laatste dag voor het aanmelden van kandidatenlijsten voor de Israëlische verkiezingen, die op dinsdag 9 april worden gehouden. Op het laatste moment zijn de lijsten van Chosen LeIsrael en Jesh Atid samengevoegd, evenals die van drie kleine rechtse partijen.

Afbeelding: Yair Lapid en Benny Gantz (Foto’s: Hadas Parush, Tomer Neuberg/Flash90)

Er is lang over gespeculeerd of Benny Gantz en zijn nieuwe partij Chosen LeIsrael en Yair Lapid met zijn partij Jesh Atid bij de verkiezingen samen zullen aantreden om te proberen Benjamin Netanyahu en de Likoed te overwinnen en daarmee de door hen gewenste regeringswisseling te realiseren. Vanochtend vroeg maakten beide partijleiders bekend dat zij bij de verkiezingen samen met één lijst tegen Netanyahu aantreden.

Bij de onderhandelingen daarvoor heeft men gekozen voor een roulatie. Als het nieuwe blok de verkiezingen wint en de komende regering vormt, zal eerst Benny Gantz voor tweeëneenhalf jaar als premier de regering leiden, en daarna neemt Yair Lapid het ambt over.

Bij de twee voormalige stafchefs Benny Gantz en Moshe (Bogi) Ya’alon heeft zich nu nog een voormalige stafchef aangemeld, in de persoon van Gabi Ashkenazi. Hij zal na Benny Gantz, Yair Lapid en Moshe Ya’alon de vierde plaats op de gezamenlijke lijst innemen. De overige kandidaten van de samenwerkende partijen zullen hun lijstposities volgens het 'ritssluitingsprincipe' krijgen. De naam van de nieuwe lijst is nog niet bekend. Een officiële verklaring van de partijleiders wordt later op de dag verwacht.

Het nieuws over de gezamenlijke lijst van Benny Gantz en Yair Lapid werd in de Israëlische media vanochtend zeer dramatisch genoemd. Ook al zijn er nog geen nieuwe enquêteresultaten, het nieuw gevormde centrum-linkse blok schijnt een zekere bedreiging voor Netanyahu te zijn, hoewel het rechtse blok volgens de laatste enquêteresultaten op 63 zetels zou uitkomen.

Deze week gehouden enquêtes gaven Likoed 30 tot 32 zetels in de komende Knesset, Israel Resilience van Benny Gantz 20 tot 24, en Yesh Atid van Lapid 10 tot 12 zetels. Samen zouden de twee centrumpartijen bijna zeker zijn van meer zetels dan Likoed, wat president Re'oeven Rivlin een goede gelegenheid geeft om iemand anders te kiezen om de volgende regering te leiden, wat hij volgens bronnen binnen Likoed graag zou doen.

Zo zag Netanyahu zelfs af van zijn geplande bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin, om de kleine rechtse partijen te bewegen om bij de verkiezingen met een gezamenlijke lijst uit te komen, om de stemmen van deze partijen niet te verliezen als de kiesdrempel niet wordt gehaald. Zo werd vandaag ook bekend gemaakt dat Het Joodse Huis niet alleen samen met de Nationale Unie (Ichud Le'umi), maar ook met de extreemrechts partij Utzma Jehudit (Joods Nationaal Front) aan de verkiezingen zal meedoen.

Premier Netanyahu had zo sterk aangedrongen op een verbond tussen de rechtse partijen, dat hij zelfs de 28ste plaats van zijn Likoedlijst beloofd had aan een kandidaat van het Joodse Huis. Bovendien zou de nieuwe rechtse lijst twee gewilde ministersposten in de regering van Netanyahu krijgen, als hij de verkiezingen ook zou winnen.

Bij de gezamenlijke lijst met de zeer rechtse partij Utzma Yehudiet zou het er alleen om gaan om genoeg stemmen te krijgen om in de Knesset vertegenwoordigd te worden. Na de verkiezingen zou Utzma Yehudit als zelfstandige fractie fungeren, zoals rabbijn Druckman in een radio-interview vanmorgen vroeg verklaarde. Desondanks ging niet iedereen akkoord met de gezamenlijke lijst. Nummer 3 op de lijst van Het Joodse Huis en nummer 6 van de gezamenlijke lijst van Het Joods Huis en de Nationale Unie, de journaliste Yifat Erlich, zag af van haar kandidatuur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.