Rechtszaak tegen organisator van Hamas' kinderleger

donderdag 21 februari 2019 |  David Lazarus
Het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) heeft bij het Inter­nationaal Strafhof in Den Haag een formele aanklacht ingediend tegen Ismail Haniyeh, de hoogste ambtenaar in de terreur­organisatie Hamas. Hij wordt beschuldigd van het werven van 17.000 kinderen uit Gaza voor deelname aan de vijandelijk­heden tegen Israël.

De 71 pagina's tellende aanklacht tegen Haniyeh bevat bewijs van zijn directe verantwoordelijkheid voor 'oorlogsmisdaden door de werving, rekrutering en het gebruik van kinderen onder de 15 jaar om rechtstreeks deel te nemen aan vijandelijkheden in een gewapend conflict'.

Volgens het rapport heeft Hamas systematisch 230.000 kinderen met haatpropaganda geïndoctrineerd, wat heeft geleid tot een ernstige of directe bedreiging van hun leven en veiligheid. Als senior leider van Hamas heeft Haniyeh een centrale rol gespeeld in het ontwikkelen en uitvoeren van Hamas' extremistische ideologie en misdaden tegen de kinderen in Gaza. Hij heeft de rekrutering van kindsoldaten actief aangemoedigd om het leger van Hamas te versterken.

Haniyeh werd tot zijn leiderschap opgeleid door sheik Achmed Yassin, oprichter van Hamas en architect van zelfmoordaanslagen tegen Israël. Na een zelfmoord­aanslag op een bus van Jeruzalem in 2003, waardoor 21 mensen werden gedood, schoten Israëlische helikopters Hellfire raketten naar Yassin, die vroeg in de ochtend van de moskee naar huis liep. Voor de aanval vlogen Israëlische F-16 straaljagers laag over om het lawaai van de naderende helikopters te camoufleren. Yassin stierf ter plekke.

Zijn beschermeling, Haniyeh, zet de inspanningen van Yassin voort door kinderen te indoctrineren tot de moorddadige missie van Hamas. Haniyeh heeft het label Specially Designated Global Terrorist van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verdiend, door zijn voortdurende aansporing tot gewapende strijd tegen burgers.

Haniyeh veroordeelde de moord op Osama bin Laden door Amerikaanse troepen. 'De operatie is de voortzetting van de Amerikaanse onderdrukking en bloedvergieten van moslims en Arabieren. Wij veroordelen de moord en het doden van een Arabische heilige krijger,' verklaarde hij.
Bij zijn eerste bezoek aan Iran als vertegenwoordiger van het Palestijnse volk, zei Haniyeh: 'We zullen de overweldigende zionistische regering nooit erkennen en zullen onze jihad-achtige beweging voortzetten tot de bevrijding van Jeruzalem'.

De door Hamas gedomineerde Gazastrook heeft niets gedaan om Haniyeh en andere hooggeplaatste Hamas-agenten ervan te weerhouden om elke nieuwe generatie van de kinderen in Gaza direct te radicaliseren en hen te veroordelen tot een leven vol vijandigheid en geweld.

Bekijk het kinderleger van Hamas

De kinderen van Gaza verdienen meer. De aanklacht van JIJ bij het Internationaal Strafhof is een laatste poging om het hersenspoelen en het opnemen van kinderen in de militaire operaties van een terroristische organisatie een halt toe te roepen. Haniyeh moet strafrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden voor het bijdragen aan de ontwikkeling van de voortdurende haat, extremisme en moorden die worden gepromoot onder kwetsbare kinderen in de klas, in de media en in de gevechtskampen voor kinderen van Hamas.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.