Antisemitisme brengt Britse Labourpartij zware slag toe

donderdag 21 februari 2019 |  Charles Gardner
Jeremy Corbyn's verachtelijke nalatigheid om het antisemitisme binnen zijn partij aan te pakken heeft bijgedragen aan het ontstaan van de grootste politieke splitsing van Groot-Brittannië in 40 jaar.

En een van zijn parlementsleden heeft zelfs gesuggereerd, dat Israël het vertrek kan hebben gefinancierd van zeven Labour parlementsleden, een aantal dat sindsdien is aangegroeid tot acht. Ruth George maakte het commentaar op Facebook alvorens het terug te trekken met 'onvoorwaardelijke' verontschuldigingen, zeggende dat ze niet van plan was om 'een samenzweringstheorie te veroorzaken'.

Ondertussen dreigde ook de Jewish Labour Movement de partij te verlaten. Wes Streeting, een Labour-parlementslid en vice-voorzitter van de All Party Parliamentary Group for British Jews, waarschuwde dat een dergelijke stap 'een spijker aan de doodskist zou zijn voor de Labourpartij zelf'.

De zogenaamde Bende van Zeven - die woensdag werd versterkt door de voorzitter van de Labour Friends of Israel, Joan Ryan - zei dat ze zich schamen voor het leiderschap van Corbyn, en veroordeelde zijn behandeling van Brexit en antisemitisme.

Luciana Berger, het hoogzwangere Joodse parlementslid dat tijdens de partijconferentie van vorig jaar met de dood werd bedreigd en lijfwachten nodig had, zei dat ze niet langer in een partij kon blijven die 'institutioneel antisemitisch' was.

Maar het meningsverschil gaat evenzeer over de sterk omstreden kwestie van de Brexit als over al het andere, wat de toekomst nog minder zeker maakt voor de verbijsterde Britse kiezers.

De parlementsleden, die een nieuwe Onafhankelijke Groep hebben gevormd, die reeds door verscheidene ontevreden leden van de regerende Conservatieve Partij wordt ondersteund, schijnen te worden vertegenwoordigd door een aantal fervente 'Remainers' ('Blijvers', degenen die nauwe banden met Europa willen behouden) Zij hebben minstens zo veel problemen met Corbyn over zijn leiding betreffende de Brexit als op het gebied van racisme.

Tot zover het commentaar van Charles Gardner, de auteur van Israel the Chosen, Peace in Jerusalem en A Nation Reborn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.