Palestijnse ambtenaren op de koffie bij terroristen

woensdag 20 februari 2019 |  Ryan Jones
De Palestijnse media vallen direct onder de Palestijnse Autoriteit. Het is dus niet vreemd dat de Palestijnse televisie afgelopen maanden een reeks toespraken uitzond van Machmoud Abbas, waarin hij de loftrompet steekt over veroordeelde moordenaars.

In een televisie-uitzending van 28 oktober 2018 verklaarde Abbas dat hij vast zal blijven houden aan het uitbetalen van financiële hulp aan terroristen. Met andere woorden: hij blijft terroristische aanslagen tegen Israël belonen.

Abbas zei letterlijk: ‘Ik zeg jullie: de uitkeringen aan onze martelaars, gevangenen en gewonden vormen een rode lijn. Zij [Israël] proberen met alle mogelijke middelen om dit te stoppen en voeren de druk daartoe op. Maar zij willen daarmee ons geld afpakken, het geld dat wij uitbetalen aan onze martelaren. Voor ons is dat een rode lijn; wij zullen dit niet toestaan.

Sinds 1965 is deze zaak heilig voor ons. De martelaren en hun families zijn heilig, de gewonden en de gevangenen zijn heilig. Wij moeten geld uitkeren aan hen allen. Al hadden we nog maar één cent in kas, dan nog is dat voor hen bestemd en niet voor de levenden.’
(Vertaling vanuit het Arabisch door Palestinian Media Watch)

Abbas reageerde hiermee op het besluit van Israël om betalingen te bevriezen die bestemd zijn voor de PA, om zo te protesteren tegen de financiële uitkeringen aan terroristen. Ook Amerikaanse en sommige Europese leiders willen nu minderen op de financiële hulp aan de Palestijnen naar aanleiding van deze praktijken.

De vraag rijst: Wie zijn deze mensen aan wie Abbas zijn laatste cent wil uitkeren, en voor wie hij bereid is om de gewone Palestijn financieel in de kou te laten staan?

In een serie artikelen van de officiële Palestijnse krant Al-Hayat Al-Jadida werden foto’s gepubliceerd, waarin Palestijnse ambtenaren op de koffie gingen bij moordenaars en hun familieleden. In een van de artikelen werd verteld dat Abbas de familie van Karim Younes persoonlijk had uitgenodigd om bij hem thuis op visite te komen.
In 1980 ontvoerde en vermoordden Younes en zijn neef de Israëlische soldaat Avraham Bromberg. Eerder dit jaar prees Abbas de terrorist Younes, die nog steeds in een Israëlische gevangenis zijn straf uitzit, door hem te benoemen als lid van het Comité van Fatach. Overigens is Younes helemaal geen Palestijn, maar een Arabisch-Israëlisch staatsburger. Maar Abbas noemt hem een ‘Palestijnse held’. Opnieuw een duidelijk voorbeeld van Abbas’ blijvende ontkenning van Israëls bestaansrecht.

Terrorist Fatima Barnawi: ‘Ik was er klaar voor. Heel mijn leven heb ik daarvan gedroomd. We namen de bom mee en gingen de bioscoop binnen...’

Een ander artikel in Al-Hayat Al-Jadida gaat over het bezoek van de PLO-politicus Qadri Abu Bakr aan Fatima Barnawi. Barnawi werd in 1977 uitgewezen naar Egypte omdat zij tien jaar daarvoor een bom plaatste in een bioscoop in Jeruzalem. Gelukkig ging de bom niet af, waardoor een bloedbad werd voorkomen. Maar Barnawi werd alsnog geëerd met de hoogste onderscheiding van de Palestijnse Autoriteit. Ook zij ontvangt een uitkering van de PA. PA-functionarissen reizen helemaal naar Egypte om moordenaars als Barnawi te bezoeken, gemoedelijk een kopje koffie met hen te drinken en hen publiekelijk te eren.

Dit artikel verscheen in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.