Israël houdt geld voor PA in, wat zal er nu gebeuren?

Wednesday, February 20, 2019 |  Yochanan Visser
Zondag besloot het Israëlische veiligheidskabinet eindelijk een wet te gaan uitvoeren die in de zomer van 2018 door de Knesset werd aangenomen. Het veiligheidskabinet kondigde aan dat het 502.697.000 shekel (138 miljoen dollar) zou aftrekken van de fondsen die door de Staat Israël aan de Palestijnse Autoriteit (PA) worden overgemaakt.

De maatregel volgde direct op een nieuwe afschuwelijke terreuraanslag die het leven kostte aan de 19-jarige Ori Ansbacher, een Joodse vrouw uit het dorp Tekoa in Judea. Ansbacher werd verkracht en herhaaldelijk in haar bovenlichaam gestoken na een wandeling in een bos bij Ein Yael, een natuurgebied net buiten zuidelijk Jeruzalem.
De terrorist, de 29-jarige Arafat Irfayia uit Hebron, werd binnen 24 uur na de moord gearresteerd en bekende bijna onmiddellijk de gruwelijke moord die de Israëlische natie schokte en woede veroorzaakte in het hele politieke spectrum.

In reactie op de brute moord kondigde premier Benyamin Netanyahu vorige week aan dat het veiligheidskabinet eindelijk de wet zou uitvoeren die een einde moest maken aan het 'pay-to-slay-beleid' (uitkeringen voor terroristen en hun verwanten) van de PA.

De PA vierde de moord op Ori - haar familie zei dat ze ‘een heilige ziel’ was die voor elk mens en levend wezen zorgde - met de heruitzending van een lied, geschreven door de Jordaanse zangeres Rami Shafiq, waarin terroristische daden tegen Israëli’s werden verheerlijkt. Het lied identificeerde ‘zionisten’ als de ‘vijand’ en prees stenenwerpers terwijl het verwijst naar vele Israëlische steden als onderdeel van de Palestijnse gemeenschap.
‘We hebben ze een voorproefje van verdriet gegeven – een bot in de keel van de zionisten’, volgens de zanger die, terwijl hij zong, naar een jong kind wees die een ‘toekomstige terrorist en gevangene’ zou zijn. De Palestijnse Arabieren zijn ‘een bot in de keel van de zionisten’, aldus Shafiq, die Israël bovendien tien keer meer terreuraanslagen beloofde dan het sinds de oprichting van de Joodse Staat had gezien.

PA-woordvoerder Nabil Abu Rudeineh reageerde furieus op het Israëlische besluit om de financieringswet in te voeren en noemde het ‘piraterij van het geld van het Palestijnse volk’, terwijl hij waarschuwde dat de maatregel ‘ernstige gevolgen’ zou hebben.
‘Wij beschouwen dit willekeurige Israëlische besluit als een eenzijdige klap voor de ondertekende overeenkomsten, inclusief de Protocollen van Parijs’, aldus Rudeineh, verwijzend naar de Oslo-akkoorden en nevenovereenkomsten.
De woordvoerder van de PA kondigde ook uitdagend aan dat de PA zijn beleid van het steunen van ‘gevangen helden’, een verwijzing naar de Palestijnse Arabische terroristen die Israëlische Joden doodden of probeerden te doden, niet zou veranderen.

Rami Hamdallah, premier van de PA, ging een stap verder en beweerde dat het besluit van Israël ‘deel uitmaakte van een plan om de Nationale Autoriteit te vernietigen en haar de mogelijkheid te ontzeggen om diensten te blijven verlenen en haar verplichtingen tegenover haar burgers na te komen.’
‘Het snijden in de maqasa fondsen brengt de Palestijnse economie in gevaar en bedreigt ons vermogen om de salarissen van onze werknemers op tijd te betalen’, zei Hamdallah. Daarbij verwees hij in het Arabisch naar de belastingen en heffingen die Israël namens de PA int.
Hij voegde eraan toe dat de PA gereed was ‘voor alle scenario’s als de Israëlische overheid haar bedreigingen daadwerkelijk uitvoert.’

Yisrael Katz, de onlangs benoemde minister van Buitenlandse Zaken van Israël, noemde het inhouden van de fondsen echter een ‘nodig en moreel besluit’.
‘Dit is een morele beslissing. De familie van Ori Ansbachers moordenaar zal voor de rest van haar leven geld ontvangen van Abu Mazen (PA-leider Machmoud Abbas). Dit is iets dat niet voor interpretatie vatbaar is. Dit is steun en wind in de rug voor terreur,’ vertelde Katz aan de Israëlische KAN-radio.

De fondsen die Israël namens de PA int, bestaan meestal uit BTW en douanerechten op ingevoerde goederen die naar Israëlische havens worden verscheept en vervolgens naar de autonome Palestijnse gebieden worden overgebracht. De 138 miljoen dollar zal volgens Israëlische media stapsgewijs worden ingehouden over een periode van twaalf maanden.

Tot nu toe was de regering in Jeruzalem terughoudend met het implementeren van de wet vanwege waarschuwingen van de Israëlische veiligheidssector. Israëlische militaire en veiligheidsambtenaren hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de maatregel de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) en Gaza, waar de PA de salarissen van duizenden ambtenaren financierde, verder zou destabiliseren.

PA-leider Abbas gaf onlangs opdracht tot een scherpe verlaging van de salarissen van burgerlijke arbeiders in Gaza. Dit gebeurde nadat de verzoeningsgesprekken met Hamas werden afgebroken, omdat de organisatie weigerde haar militaire vleugel Izz-a-Din al-Qassam te ontwapenen.
Het besluit van Israël om de geldstroom naar de PA af te snijden zal bijna zeker tot een verslechtering van de reeds ontzettende situatie in Gaza leiden en kan aanleiding zijn van een verhoging van terreuraanvallen in Judea en Samaria.

Hamas escaleerde vorige week de zogenaamde ‘Grote Mars van Terugkeer’, het aanvankelijk wekelijkse gewelddadige protest langs de grens met Israël in Gaza, wat nu een dagelijks gebeuren is geworden. Dit resulteerde zondag in negentien gewonde Palestijnse Arabieren die explosieven, vuurbommen en stenen gooiden naar IDF-militairen langs de Gazagrens. Een IDF-militair raakte middelmatig gewond nadat een geïmproviseerd explosief apparaat hem in het gezicht had geraakt.
De soennitisch-islamitische terreurorganisatie greep ook de controle over enkele grensovergangen tussen Gaza, Egypte en Israël. Vorige week zorgden Hamasleden ervoor dat het PA-personeel bij de grensovergang van Keren Shalom zijn controlepost verliet. Als gevolg daarvan beheerst Hamas nu volledig de goederenstroom vanuit Israël aan de grensovergang.

De Palestijnse Autoriteit zou nu haar belofte kunnen waarmaken: het stopzetten van de veiligheidssamenwerking met de Israëlische veiligheidstroepen in Judea en Samaria.
Als dit gebeurt, zal Hamas zijn pogingen om de door de PA beheerste gebieden verder te destabiliseren verhogen en zelfs proberen de macht van de PA te grijpen, net als in 2007 toen Izz-a-Din al-Qassam de PA met geweld uit Gaza verdreef.
Sinds de zomer van 2018 probeert Hamas de PA-beheerste gebieden op te stoken en gebruikt het slapende cellen om terreuraanslagen op Joodse Israëlische burgers te organiseren.
De terreurorganisatie heeft schietaanvallen geherintroduceerd. Bovendien is Hamas betrapt op het plannen van grootschalige terreuraanslagen in Israël over de zogenoemde Groene Lijn, de Wapenstilstandsgrens van 1948.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.