Verkiezingen: 63 zetels voor rechts volgens enquête

Monday, February 18, 2019 |  Redactie Israel Today
Volgens een nieuwe enquête zou een rechts blok van Likoed, Nieuw Rechts, Torah-partij, Shas, Israel Betenoe en Koelanoe bij elkaar 63 zetels kunnen krijgen. Een links blok van Chosen LeYisrael, Yesh Atid, Arbeidspartij en Meretz zou slechts 45 zetels krijgen.

Afbeelding: Voorbereidingen voor de verkiezingen (Archieffoto: Flash90)

De publieke Israëlische tv-zender KAN 11 heeft zondag de resultaten van een nieuwe enquête voor de verkiezingen van april gepubliceerd:
Likoed zou, wanneer de verkiezingen vandaag zouden plaatsvinden, 30 zetels in het parlement krijgen.
♦ De partij Chosen LeYisrael van Benny Gantz zou samen met zijn partner Moshe Ya'alon (Telem) 20 zetels halen, vergelijkbaar met de enquêtes van vorige week.
♦ De Arbeidspartij van Avi Gabbai lijkt na de voorverkiezingen wat bijgekomen te zijn en zou bij verkiezingen nu toch nog op 10 zetels uitkomen, nadat ze eerder maar net de kiesdrempel konden halen en op 5 à 6 stemmen uitkwamen.
Yesh Atid van Jair Lapid zou eveneens 10 zetels krijgen.
Nieuw Rechts van Ayelet Shaked en Naftali Bennet komt volgens de resultaten van de nieuwe enquête op 8 zetels uit, twee minder dan eerst.
♦ De Verenigde Arabische Lijst, bestaande uit de partijen Hadash, Balad en Ra’am, komt uit op 6 zetels, net als de Arabische partij Ta’al van Achmed Tibi.
♦ De orthodoxe partij Shas van Arie Deri komt uit op 5 zetels,
♦ De partij van Russische mingranten Israel Betenoe van Avigdor Lieberman komt ook uit op 5 zetels,
♦ De pioniers-partij Het Joodse Huis zou eveneens 5 zetels krijgen,
♦ De ultra-linkste partij Meretz krijgt eveneens 5 zetels.
Koelanoe, geleid door minister van Financiën Moshe Kachlon, zou na de enquête nog slechts vier zetels over hebben. Kachlon wil echter alleen bij de verkiezingen aantreden.
Donderdag eindigt de termijn waarbinnen lijsten voor de verkiezingen kunnen worden aangemeld.

Volgens de enquête zou een rechts blok, bestaande uit Likoed, Nieuw Rechts, Torah-partij, Shas, Israel Betenoe en Koelanoe, een coalitie van 63 zetels kunnen opbouwen. Een links blok van Chosen LeYisrael, Yesh Atid, Arbeidspartij en Meretz zouden slechts 45 zetels krijgen.

Tzippi Livni – Einde van een politieke carrière?
De partij HaTnua van Tzipi Livni zal volgens de enquête de kiesdrempel niet halen en geen plaats krijgen in de Knesset. Livni, ooit minister van Justitie en van Buitenlandse Zaken, en voorzitster van de partij Kadima, die vroeger ooit de sterkste fractie in de Knesset was, heeft voor maandag een persconferentie gepland. Volgens mediaberichten verwacht men dat zij daar haar terugtreden uit de politieke wereld zal bekendmaken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.