Waarom fascineert het Jodendom Hollywood-sterren?

Sunday, February 17, 2019 |  David Lazarus
Altijd al waren niet-Joden gefascineerd door het Jodendom, en wel om goede redenen. Waar ook maar Joden zijn, brengen zij onderwijs, welvaart en een coherente theologie van God, die aanhangers uit de hele wereld aantrekt.

Afbeelding: De Amerikaanse popster Britney Spears bij een bezoek aan de Klaagmuur in 2017 (Foto: Shlomi Cohen/Flash90)

Zelfs Hollywood heeft de aantrekkingskracht van het oude geloof ondervonden. Sommigen zouden zeggen dat een goed moreel kompas geen kwaad kan, maar popsterren die hun geluk met Joodse praktijken hebben geprobeerd, zijn er niet altijd in geslaagd hun weg te vinden.

Elizabeth Taylor was een van de eerste Hollywood-sterren die zich na de dood van haar man tot het Jodendom bekeerde. Zijn plotselinge overlijden maakte dat zij op zoek ging naar de zin van het leven, die haar katholieke opvoeding haar niet kon geven. Hoe goed heeft het Jodendom Taylor geholpen haar weg te vinden? Zij trouwde, zoals bekend, acht keer met zeven verschillende mannen; ze trouwde tweemaal met Richard Burton.

De overleden Sammy Davis jr. bekeerde zich in 1961 tot het Jodendom, nadat hij bijna was overleden ten gevolge van een auto-ongeluk. Davis zei tegen Time Magazine: 'Ik wilde deel worden van een 5000 jaar oude historie, die me van binnen kracht geeft. Ik wilde Jood worden, omdat het Jodendom een innerlijke eerlijkheid en een spirituele vrede had, die me in mijn persoonlijke make-up ontbraken.' Davis heeft tot zijn dood in 1990 zijn sterke Joodse identiteit behouden.

Het was Madonna die het Jodendom onder Hollywood-sterren populair maakte, althans de mystieke tak van het Jodendom, de Kabbala. Als dochter van katholieke ouders (waar anders zou ze zo’n naam vandaan hebben?) begon Madonna zich te interesseren voor de Kabbala, toen zij in verwachting was van haar eerste kind. 'Ik was bijna 14 jaar geleden zwanger van mijn dochter', schreef ze in 2009 in de Israëlische krant Yediot Aharonot. 'Mij werd duidelijk dat ik mijn hele leven bezig ben geweest me zorgen te maken, en dat ik binnenkort voor het leven van een ander verantwoordelijk zou zijn. Ik heb in mijn leven iets gemist,' schreef Madonna. Door de Kabbala, beweert ze, is de 'wakker geworden'.

Madonna’s Kabbala-studies hebben haar ertoe bewogen anderen te helpen, en ze nam twee kinderen uit Malawi aan en werd een groot filantroop voor arme kinderen in Afrika. Het is echter niet duidelijk hoe ze haar provocatieve optredens met een of andere vorm van Jodendom in overeenstemming brengt.

Britney Spears werd door haar langjarige vriendin Madonna geïntroduceerd in de Kabbala. Tegen Christianity Today zei ze: 'Ik lees de boeken van de Kabbala en mediteer daarover. Om een of andere reden ben ik daar dorstig naar'. Andere bekende sterren die zich met Joodse mystiek bezig hebben gehouden, zijn Lindsay Lohan, Roseanne Barr, Ashton Kutcher, Leonardo DiCaprio, Demi Moore, Mick Jagger, Alex Rodriguez en Rosie O'Donnell, om er een paar te noemen. Paris Hilton zei tegen het Britse tijdschrift Magazin More: 'Toen ik van Nick Carter gescheiden was, ben ik meteen naar het Kabbala-centrum in Los Angeles gegaan, heb daar iedereen ingelicht over de scheiding, en ik heb een nieuwe rode Kabbala-armband gekregen. Ik ga daar regelmatig naar toe. Het helpt me om met mijn leven onder de knie te krijgen.'

De rode draden die Hilton en andere Hollywood­sterren dragen, zijn een van de vele dubieuze – velen zeggen bijgelovige – praktijken die vaak met de Kabbala gepaard gaan. Om die reden werden in het normatieve Jodendom geleerden alleen aangemoedigd om de Kabbala te gaan bestuderen als ze meer dan veertig jaar gehuwd waren. De Kabbala, die oorspronkelijk alleen in het Aramees was geschreven, bevat de Zohar, of het Boek van de Kabbala, een cryptische en versleutelde taal, vergelijkbaar met andere apocalyptische en esoterische geschriften uit de middeleeuwen.

Toen in 1984 in Los Angeles een Kabbala-centrum zijn poorten opende, wilde het volgens zijn internetpagina 'de wijsheid van de Kabbala voor iedereen toegankelijk maken, ongeacht ras, geslacht of religieuze overtuiging'. Het centrum trekt nog steeds vele Hollywood-sterren, nadat Madonna er een grote steunpilaar voor werd. De vraag is of deze nieuwe belangstelling van prominenten voor het Jodendom en de Kabbala helpt om ons vrij te maken uit het rebelse commercialisme dat onze cultuur overheerst, of dat het een oeroud en diep geloof samen met ons naar beneden trekt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.