Israël vraagt Nederland: stop proces tegen ex-stafchef

Friday, February 15, 2019 |  WIN, Redactie Israeltoday.nl
De Israëlische regering heeft de Nederlandse rechter maandag gevraagd, de zaak tegen Benny Gantz, de voormalige stafchef van het Israëlische leger en nu de leider van de nieuwe Israëlische Resilience-partij, stop te zetten. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Liesbeth Zegveld, de Nederlandse advocate die de zaak behandelt, zei dat deze vorig jaar is ingediend en zich nog in de procedurefase bevindt omdat de rechtbank beslist of zij hiertoe bevoegd is, meldde World Israel News.

Het gaat in deze zaak om een Nederlands-Palestijnse man uit de Gazastrook, die Gantz en het voormalige hoofd van de Israëlische luchtmacht, Amir Eshel, aanklaagt voor hun rol in een luchtaanval op het huis van zijn familie. Daarbij werden zes familieleden gedood, waaronder een 72-jarige vrouw en een 12-jarig kind.
De luchtaanval op het huis van de familie Zeyada vond plaats tijdens de Gaza- oorlog van 2014 tussen Israël en Hamas.

Volgens de activistische advocaat Liesbeth Zegveld stelt de familie, 'dat ze geen toegang hebben tot een Israëlische rechtbank, dat is zeer discriminerend voor hen, dat er zoveel obstakels zijn dat ze nooit een uitspraak krijgen. We argumenteren dus, dat zij toestemming moeten krijgen om hun zaak voor een Nederlandse rechtbank te bepleiten.'

Het Israëlische ministerie van Justitie maakte maandag bekend, dat een intern Israëlisch militair onderzoek had uitgewezen, dat de luchtaanval vier terroristen had gedood, waaronder drie familieleden, die zich in het huis verborgen. Volgens het ministerie was de aanval onder internationaal recht toelaatbaar, en heeft de Nederlandse rechtbank geen jurisdictie. De Hamas-bestuurders over de Gazastrook hebben zelf gezegd dat twee van hun strijders in het gebouw waren.

Volgens het ministerie beschikt Israël over een robuust juridisch systeem om beschuldigingen zoals die van de aanklager te behandelen, zei het ministerie.
'Het voeren van het proces voor een Nederlands hof zou fundamentele en lang erkende principes van staats­immuniteit omzeilen. Daarom is namens de twee vroegere Israëlische functionarissen een motie ingediend in Nederland om de zaak zonder vorm van proces te verwerpen,' aldus het ministerie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.