Er komt iets goeds uit Nazareth: goede muziek

vrijdag 15 februari 2019 |  Charles Gardner
Wanneer de Israëlische stad Nazareth wordt genoemd, denken de meeste mensen onmiddellijk aan Jezus. Het is de plaats waar hij vandaan kwam.

Maar toen Nathanaël, een van de eerste discipelen van Christus, hoorde dat de Messias uit Nazareth kwam, antwoordde hij nogal sceptisch met de vraag: 'Kan daar iets goeds vandaan komen? (Johannes 1:46) Dezelfde vraag wordt vandaag de dag soms gesteld, omdat de stad Galilea nu een volledig Arabische gemeenschap is met zeer weinig christelijke gelovigen.

We maken kennis met de familie Sakhnini. Hoewel ze bij de christelijke Arabische minderheid van de stad behoren, was er een tijd waarin 'christen' zijn, alleen maar hun cultuur beschreef. Het betekende alleen maar dat ze, in tegenstelling tot de meesten in de Arabische wereld, geen moslims waren.

Zo was het tot 2007, toen Bishara, kapper en hoofd van de familie, werd verraden door een goede vriend - en al snel daarna het bericht kreeg dat zijn schoonzus aan kanker zou overlijden, met slechts een maand te leven. Te midden van dit alles bleek zijn vrouw Sarah hun vierde kind te verwachten.

Een predikant uit Haifa raakte toen bevriend met Bishara en begon te delen wat de Bijbel leert, vooral over vergeving. Als gevolg daarvan vergaf Bishara zijn vriend en ontving echte vergeving voor zijn eigen zonden.

Niet alleen dat, maar zijn hele gezin, inclusief zijn drie jonge zonen, stemde ermee in om drie dagen te vasten terwijl ze baden voor hun getroffen familielid, die vervolgens het ziekenhuis volledig genezen verliet! En Sarah kreeg al snel daarna een gezonde baby, ondanks een eerste schrikken.

Na getuige te zijn geweest van zulke wonderen, waaronder de kracht van vasten en vergeving, veroorzaakte de verandering van het gezin schokgolven door de gemeenschap. Maar ze werden geminacht door hun Arabische buren, net zoals indertijd Jezus door de Joodse religieuze leiders.

En hun wereldbeeld schokte weer toen enkele Joodse gelovigen op bezoek kwamen. Ze hadden zich niet eens gerealiseerd dat Jezus Joods was, ook niet dat een toenemend aantal Joden in Hem geloofde. Nu aanbidden zij regelmatig samen met hun Joodse broeders.

'Wanneer ze ons samen zien zingen en dansen terwijl we dezelfde God aanbidden', schrijft Shani Ferguson in het digitale januari-magazine van Maoz Israel, 'was dat betoverend voor buitenstaanders en riep het altijd vragen op.

Ze schrijft ook dat 'er geen groter getuigenis voor ongelovige Joden is dat Yeshoea (Jezus in het Hebreeuws) de macht over allen heeft, dan wanneer de Arabieren hen omhelzen als het volk van hun Verlosser'.

Het is een weinig bekend feit dat in een toenemend aantal gemeenten in geheel Israël Arabieren en Joden samenkomen, wat de waarheid van het evangelie aantoont dat ware vrede en verzoening alleen kan worden gevonden door wat Jezus aan het kruis heeft gedaan.

De apostel Paulus schreef: 'Want hij (Christus) is onze vrede, die de twee (Jood en niet-Jood) één heeft gemaakt en de tussenmuur, die scheiding maakte, de vijandschap, weggebroken heeft'. (Efeziërs 2.14)

De gebroeders Sahhini zingen 'I Have Decided To Follow Jesus' in vier talen, Soedanees, Arabisch, Hebreeuws en Engels.

De gebroeders Sakhnini - Adeeb, Eliya en Yazid - zijn bijzonder bekwame muzikanten en zijn nu bezig met een project om de Arabische wereld te bereiken met een mix van Arabische en Joodse klanken als onderdeel van het Israel Worship Initiative. Momenteel werken ze aan een uniek album - met enkele originele en oude Arabische hymnen

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.