Politieke klimaat in het Midden-Oosten verandert

Thursday, February 14, 2019 |  David Lazarus
Ministers van Buitenlandse Zaken en functionarissen uit 60 landen zijn in Warschau, Polen, om de vijandelijkheden in het Midden-Oosten, waaronder het Israëlisch-Palestijnse conflict, te bespreken. De relaties van Israël met enkele Arabisch landen verbetert duidelijk.

Tijdens een informele bijeenkomst tijdens de conferentie ontmoette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Yousuf bin Abdullah, de minister van Buitenlandse Zaken van Oman. 'Velen volgen het (Omaanse) voorbeeld, en mag ik zeggen, ook op deze conferentie,' vertelde Netanyahu de Omaanse minister in een video van hun bijeenkomst die door het kantoor van Netanyahu is vrijgegeven (zie hieronder). Oman herkent Israël formeel niet, en hoewel er geheime gesprekken met Arabische landen hebben gezinspeeld op, is het toestaan van een video van de twee leiders die een informele discussie hebben om te worden gepubliceerd een buitengewone verandering van beleid voor elke Arabische natie.

In de video zei bin Abdullah tegen Netanyahu: 'De mensen in het Midden-Oosten hebben veel geleden omdat ze aan het verleden hebben vastgehouden. Nu zeggen we, dit is een nieuw tijdperk, voor de toekomst'. In een eerder teken van de politieke klimaatverandering in het Midden-Oosten, heeft Oman de Israëlische premier in oktober jongstleden ontvangen.

Een belangrijke oorzaak van de verbeterende betrekkingen is de bezorgdheid die veel Golfstaten delen met Israël over het kernwapenprogramma van Iran en zijn steun aan terroristische groeperingen die regionale conflicten blijven aanwakkeren. Met publieke steun van de Amerikaanse regering ziet Israël een mogelijkheid om deel uit te maken van een Arabische alliantie om de Iraanse agressie tegen te houden. De Iraniërs zeggen dat het Amerikaanse strijdkrachten in de regio zijn, en niet zij, die oorlogszuchtig zijn.

'Wij proberen om het aantal naties uit te breiden die betrokken zijn en een aandeel hebben in de toekomst van een vreedzaam en welvarend Midden-Oosten', vertelde Brian Hook, de speciale vertegenwoordiger van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Iran, aan Reuters. 'Arabische landen en Israël worden geconfronteerd met een gemeenschappelijke dreiging van Iraanse regionale agressie en Washington werkte nauw samen met deze landen om dit tegen te gaan. Iran gedraagt zich niet als een normaal land. Zij hebben een zeer expansionistisch buitenlands beleid en dat destabiliseert andere landen,' aldus Hook.

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Iran, weigerde de uitnodiging om de door de VS geleide conferentie bij te wonen. Iran was niet uitgenodigd. Palestijnse functionarissen werden uitgenodigd, maar weigerden ook om de conferentie bij te wonen. Palestijnse leiders zien elke poging tot normalisering tussen Arabische landen en Israël als verraad en menen dat de huidige Amerikaanse regering een bevooroordeeld pro-Israël beleid heeft.

Net buiten het terrein van de conferentie demonstreerden honderden buiten hun land verblijvende Iraniërs uit verscheidene Europese landen tegen het regime van Teheran. Rudy Giuliani, advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, was een speciale gast bij de protesten. 'Er is geen betere plek om over vrijheid te praten dan Warschau,' zei hij en wees erop dat Polen jarenlang door Rusland werd onderdrukt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.