Saoedische prins zegt Israëli's: Geloof Netanyahu niet!

donderdag 14 februari 2019 |  Redactie IsraelToday
Een belangrijk lid van de Saoedische koninklijke familie gaf deze week een ongekend interview aan de Israëlische media om een eenvoudige boodschap over te brengen aan alle Israëliërs: Geloof Netanyahu niet!

Prins Turki bin Faisal Al Saud, de voormalige Saoedische inlichtingenchef en ex-ambassadeur in de VS en het VK, werd in Londen geïnterviewd door Barak Ravid van Israel Channel 13.

Hij vertelde Ravid dat Israëli's moeten weten dat premier Benjamin Netanyahu de mate, waarin de Israëlisch-Arabische banden de afgelopen jaren zijn opgewarmd, overdrijft. Prins Turki zei dat Netanyahu dit ongetwijfeld doet om zichzelf er goed uit te laten zien voor de komende verkiezingen in Israël: ‘Hij is een man die verkozen probeert te worden op grond van ideeën zoals ‘kijk wat ik voor u heb gedaan. Ik heb je dit gebracht. Ik heb je dat gebracht.’ Zoals alle politici.’

Prins Turki legde uit dat de realiteit van de situatie is dat Saoedi-Arabië, en mogelijk andere Golfstaten, de banden met Israël nooit volledig zullen normaliseren totdat het conflict met de Palestijnen is opgelost.
‘De Israëlische publieke opinie mag niet worden misleid om te geloven dat de Palestijnse kwestie een dode kwestie is,’ zei de Saoedische prins. ‘Vanuit het Israëlische oogpunt zou de heer Netanyahu graag willen dat we een relatie hebben, en dan kunnen we de Palestijnse kwestie oplossen. Vanuit Saoedisch oogpunt is het andersom.’

Netanyahu heeft bij verscheidene recente gelegenheden gesuggereerd dat de bredere Arabische wereld de Palestijnse kwestie zat was, en dat men graag met Israël wilde samenwerken in een aantal zaken, ongeacht de situatie op de ‘Westelijke Jordaanoever’. Die suggesties zijn de afgelopen jaren ondersteund door opmerkingen van Arabische hoofdsteden, waar Arabische leiders en media inderdaad vermoeid klonken met betrekking tot het Palestijnse nationalisme.

Prins Turki was helemaal niet kleinerend tegenover Israël, maar beschuldigde Jeruzalem er wel van de Arabische vredesvoorstellen niet serieus te nemen. Hij heeft, net als andere Saoedische leiders in de laatste tijd, aangegeven dat hij uitkijkt naar een toekomst waarin Israël en de Arabische wereld samenwerken: ‘Met Israëlisch geld en Saoedische hersenen kunnen we ver gaan.’
Verder benadrukte de prins dat hij het interview vanuit persoonlijke titel deed en dat hij de Saoedische regering niet vertegenwoordigde in zijn opmerkingen. Turki gaf echter wel toe dat hij Riyad van tevoren van het interview op de hoogte had gesteld. Bovendien onthulde Ravid dat de prins slechts enkele dagen voordat hij met de Israëlische pers sprak, een ontmoeting had gehad met de Saoedische koning Salman. Volgens Ravid was prins Turki duidelijk een boodschap vanuit Riyad aan het Israëlische publiek aan het overbrengen.

Bekijk het interview hieronder. De opening is in het Hebreeuws, maar het daadwerkelijke interview is in het Engels.

Op hetzelfde moment dat prins Turki beweerde dat Netanyahu’s voorstelling van de opwarming van de banden met de Arabische wereld een misleiding was, was de Israëlische leider (ironisch genoeg) in Warschau – Polen – en leek hij een zeer vriendschappelijk gesprek te hebben met de minister van Buitenlandse Zaken van Oman, Yusuf bin Alawi bin Abdullah.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.