Stafchef: leger moet voorbereid zijn voor de Gazastrook

Thursday, February 14, 2019 |  Redactie Israel Today
De nieuwe stafchef van het Israëlische leger, Aviv Kochavi, heeft de militaire leiding opgeroepen zich voor te bereiden op een confrontatie in de Gazastrook 'in de lucht, op de grond en op zee'. Voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman lijkt het hiermee eens te zijn.

Afbeelding: Het Iron Dome raketafweersysteem in het zuiden van Israël (Archieffoto: Miriam Alster/Flash90)

De situatie in de Gazastrook zal de komende maanden het meest explosief zijn. Ook de vuurvliegers en ballonnen met explosieven zijn een bedreiging waarop een antwoord moet worden gevonden.

Het Israëlische leger is echter van mening dat de kans klein is dat er een oorlog in de Gazastrook of tegen Iran uitbreekt. Anderzijds zal de situatie naar verwachting verder escaleren, vooral in de Gazastrook. Ook Judea en Samaria zijn volgens het Israëlische leger gebieden waar de situatie zou kunnen escaleren. Aan Arabische kant zou men proberen door provocaties de situatie verder aan te wakkeren.

Voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman gaf commentaar op de laatste beoordelingen van de situatie en zei dat het volgende conflict in de Gazastrook het laatste moet zijn: 'Al bijna een jaar lang, sinds het begin van de 'Marsen van de Terugkeer', heb ik altijd gewaarschuwd dat de grens met Gaza de meest explosieve is. De beoordeling van de situatie die nu is gepubliceerd is precies wat ik vorig jaar heb gezegd,' zei Lieberman.

De vraag is niet 'of' er een volgende botsing tegen Hamas in de Gazastrook zal zijn, maar 'wanneer' die zal plaatsvinden. Lieberman zei dat hij daarom niet begreep waarom de Israëlische regering de vijand zou blijven versterken bij de volgende confrontatie, met inbegrip van de overdracht van geld en de invoer van brandstof en de uitbreiding van de visserijzone. Al deze maatregelen zouden Hamas verder versterken, zowel militair als civiel. De bevolking in Gaza en in Judea en Samaria zou Hamas steeds meer steunen.

'Het volgende conflict moet het laatste zijn', vervolgde Lieberman. 'We moeten Hamas een zware en oneven­redige klap toebrengen om ook zijn wilskracht te breken om weer tegen ons te strijden, en de overtuiging weg te nemen dat het ons ooit kan verslaan. Zonder een dergelijke klap zal de volgende confrontatie slechts een nieuw tussenstation zijn tot de volgende botsing.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.