'B'Tselem besmeurt Gerechtshof met Nederlands geld'

Thursday, February 14, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
De Nederlandse regering heeft de radicale linkse NGO B'Tselem opdracht gegeven en betaald om een rapport uit te brengen waarin wordt beweerd dat het Israëlische Hooggerechtshof met de regering samenwerkt om de Palestijnse rechten te onderdrukken.

Afbeelding: De in de loop der jaren illegaal opgebouwde Arabische nederzetting Khan al-Ahmar, die al lang ontruimd had moeten zijn. (Foto: Hadas Parush/Flash90).

B'Tselem, een in Jeruzalem gevestigde extreem-linkse mensenrechten-organisatie, ontving van het ministerie van Buitenlandse Zaken via de vertegenwoordiging in Ramallah een bedrag van €176.000 en specifieke instructies, om een rapport te schrijven dat een aanval zou zijn op rechterlijke uitspraken, die de vernietiging van illegaal gebouwde Palestijnse huizen en gebouwen mogelijk maken. Dit meldden Israel Hayom, The Jerusalem Post, World Israel News en CIDI.

Het contract, dat aan het licht is gebracht door de 'waakhond' NGO Monitor, zegt onder andere: 'Als testcase zal B'Tselem een rapport publiceren over de rol van het Hooggerechtshof bij de verwijdering van de Palestijnse gemeenschappen, voornamelijk in de Jordaanvallei, in de zuidelijke heuvels van Hebron en in het Ma'aleh Adumim gebied. B'Tselem zal regelmatig naar het Hooggerechtshof verwijzen als een van de belangrijkste mechanismen die de voortdurende bezetting en de schending van de mensenrechten mogelijk maken door het toekennen van juridische legitimiteit aan het Israëlische beleid.'

Vorige week publiceerde B'Tselem plichtsgetrouw 'Ostensible Justice - The High Court Judges' Responsibility for the Demolition of Palestinian Homes and Their Dispossession' ( ‘Zogenaamde Rechtvaardigheid: de Rol van Israëls Hooggerechtshof in de Sloop en Onteigening van Palestijnse Huizen).
Het rapport bekritiseerde de rechters, omdat ze het Israëlische bouwplanningsbeleid als 'legaal en correct' beschouwen en omdat ze bijna altijd 'gericht zijn op de technische vraag', of de indieners van de verzoek­schriften bouw­vergunningen hebben.

Deze uitkomsten zijn niet verrassend, schrijft CIDI,omdat het doel en de conclusie van tevoren al vaststond, zo blijkt nu uit de opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland wilde met het financieren van het B’Tselem-rapport “de status quo aantasten, door de voornaamste mechanismes die de bezetting in stand houden [het Hooggerechtshof] te betwisten.” Ook moest “het beeld dat Israel wil promoten: dat van een ‘schone’ en wettelijke bezetting” worden aangepakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.