Opnieuw geschieds­vervalsing in Nederlands schoolboek

Wednesday, February 13, 2019 |  Likoed Nederland, Redactie Israeltoday.nl
Opnieuw lukt het een Nederlands schoolboek niet om het Jodendom waarheidsgetrouw weer te geven. Het schoolboek van Noordhoff Uitgevers voor VMBO ‘Plein M’ laat de Joden weg bij de godsdiensten voor welke Jeruzalem heilige plaatsen bevat, bericht Likoed Nederland.

Tevens beweert het onjuist dat christenen en joden door de Arabieren 'meestal goed behandeld werden'. Wat betreft dat laatste: in het midden van de vorige eeuw werden bijna alle één miljoen Joden onvrijwillig uit de Arabische landen verdreven (zie Wikipedia).

Maar ook daarvoor werden Joden al afschuwelijk gediscrimineerd en financieel uitgeknepen, zoals vastgelegd in het ‘Pact van Umar’. Dit schrijft bijvoorbeeld Karl Marx over de Joden die rond 1850 in Jeruzalem woonden (Jeruzalem was toen een door Turken bezette stad, met Joden als grootste bevolkingsgroep): 'Niets is te vergelijken met de ellende en het lijden van de Joden in Jeruzalem. Ze worden constant door de moslims onderdrukt en gediscrimineerd.'

Om nog maar te zwijgen over de geregelde pogroms en slachtpartijen van Joden door Moslims (zie Wikipedia). Evenmin wordt er iets gezegd over de discriminatie van christenen, de Armeense genocide of de honderd­duizenden christenen die de afgelopen decennia zijn weggevlucht.

Het is mooi dat in het boek gesteld wordt dat: 'de kans op conflicten kleiner is als mensen van verschillende godsdiensten tolerant zijn tegen elkaar.' Echter, als dit in een schoolboek leidt tot het verzwijgen en verdraaien van feiten, schiet dat zijn doel ver voorbij.

Het boek leert verder dat Jeruzalem heilig is voor moslims en christenen. Het is schandalig, aldus Likoed Nederland, dat dit boek daarmee verzwijgt dat Jeruzalem veruit de heiligste plaats van de Joden is. En dat de reden is waardoor de stad heilig is geworden voor die andere religies: dat het de plek zou zijn waar Abraham Isaac wilde offeren, dat de Joodse Tempels daar hebben gestaan en dat het al tijdens het leven van de Jood Jezus de hoofdstad van de Joden was.

Het lijkt wel of je een Palestijns schoolboek of tv-programma bekijkt. Ook die ontkennen stelselmatig de Joodse geschiedenis van Jeruzalem, als politiek wapen (Palestinian Media Watch verzamelde een honderdtal voorbeelden).

Daarboven wordt in het boek ook bij de ‘verrassende’ overeenkomsten tussen christendom en islam de verklaring weggelaten; dat het Jodendom hun gemeenschappelijke bron is. Terwijl er drie van de vier citaten die gebruikt worden om de christelijke leer toe te lichten uit de Thora genomen zijn.
(De uitgever heeft nog niet gereageerd op een verzoek om een reactie)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.